Losos je doporučován jako jedna z nejzdravějších potravin. Je tomu tak i v případě, když si zakoupíte lososa chovaného na farmě? Co obsahuje maso lososů chovaných v zajetí?
Losos jednou týdně
Losos je významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty jsou nezbytné pro správné fungování mozku a cévního systému. Omega-3 mastné kyseliny potřebuje náš mozek i srdce. Díky vysokému obsahu bílkovin a vitamínů se losos doporučuje dětem a nastávajícím maminkám. Chutná ryba má vysoký obsah L-tryptofanu, po konzumaci se do těla vyplavuje hormon štěstí. Tučná ryba by se v našem jídelníčku měla objevit minimálně jednou týdně.
Lososy z rybích farem
Pokud jde o zdroj omega-3 mastných kyselin, nerozhoduje, zda sáhnete po rybě z farmy nebo po rybě z volného moře. Často se stává, že losos z farmy obsahuje více omega-3 mastných kyselin než ryba, která je ulovena na moři. Je to dáno tím, že lososy z farem jsou přikrmováni, zatímco volně žijící losos se o stravu musí postarat vlastními silami. Obvykle se jedná o štíhlejší rybu než rybu chovanou na farmě.
V porovnání obou druhů ryb vychází chovaný losos jako ten s větším množstvím ftalátů a vitamínu A, volně chovaný losos má vyšší obsah draslíku a selenu.
Chemické látky při chovu lososů
Na farmách jsou při chovu lososů běžně používána antibiotika a pesticidy. V krmivu byl několikrát prokázán dioxin, PCB (polychlorované bifenyly) a další jedovaté látky. Uzavřením prostředí, ve kterém ryby žijí také roste riziko šíření nákazy mezi jednotlivými kusy a napadení parazity. Oproti volně žijícím rybám mají lososi z farem v mase několikanásobně vyšší koncentraci toxického PCB.
Nutno podotknout, že vlivem znečištění oceánů se dostávají nebezpečné látky i do lososů ve volném chovu. Bylo zjištěno, že jejich maso obsahuje rtuť či arzén.
Obsah chemických látek v mase z lososů je však pod normami stanovenými EU pro bezpečnou konzumaci.
Jak správně vybrat lososa
Na obale lososa chyceného na moři je označení, že se jedná o rybu z volného moře. Často je na obalu i uvedená lokalita odchytu. Nejzdravější ryby jsou odchyceny u pobřeží Aljašky nebo Irska.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline