Na konci léta je nejvyšší čas prořezat rybízové keře, a tím je připravit na další rok a na další letní úrodu. Pokud nebudete rybíz prořezávat, za pár let bude plodit jen minimálně a postupně zchátrá a už vám nebude přinášet radost.
Kdy se pustit do prořezávání rybízu?
Ideální je sáhnout k prořezu hned po sklizni. Konec léta je pak už opravdu nejvyšší čas, kdy by měla být práce hotová a keř připravený na podzimní a zimní sezónu.
Jak rybíz prořezat?
Rybízové keře mají tu výhodu, že kvůli jejich ošetřování nemusíte lézt nikde po výškách, a navíc to jde docela snadno a rychle.
Nejprve ořežte větve, které jsou suché, zlámané nebo jinak viditelně poškozené. Už po tomto základním úkonu uvidíte, že keř prokoukl.
Poté je ale třeba sáhnout k důkladnějšímu prořezu. Rybíz totiž nejčastěji a nejlépe plodí na větvích, které jsou mladé. Rozhodně tedy nechte letošní výhonky a loňské větve, můžete i ty předloňské. Všechny starší však bez milosti odstraňte.
A jak je poznáte? Jsou to větve, které jsou silnější než ostatní, nebo takové, které mají zvrásněnou kůru. Rostou již spíše do šířky, než do délky. (I v létě jste si mohli všimnout, že pokud se na těchto větvičkách rybíz objeví, je na každém trsu jen pár drobných bobulek).
Díky tomu, že zmenšíte počet větví, bude mít keř větší sílu do další sezóny.
Kde pěstovat rybíz?
Rybíz je keř náročný hned na tři věci – potřebuje vyživenou půdu, slunce a hodně zálivky. Světlé stanoviště je důležité hlavně pro dozrávání plodů (pozor si však musíte v parném létě dávat na to, abyste bobule včas sklidili, protože se rychle spálí a seschnou). Je třeba vybírat také půdu, ze které si bude moct keř brát živiny, případně přidávat hnojení. A nezapomínejte také na zálivku – rybíz se bez ní neobejde a opět může dojít k rychlejšímu vysušení bobulí.
Jakou výhodu přináší prořezání rybízu?
Prořezávání rybízu má dvě základní výhody – zaprvé tím pečujete o samotný keř, který vám díky tomu vydrží dlouho zdravý a silný. Zadruhé se tím staráte o svou příští úrodu. Mladé větve totiž plodí mnohem větší bobule a také větší množství rybízu.
Foto: Shutterstock