Mezi ty nejjednodušší omáčky na přípravu patří bezpochyby rajčatová omáčka, kari omáčka a smetanová omáčka. Všechny tři jsou velmi snadné na přípravu, skvěle se hodí k rýži či k těstovinám, které taktéž uvaříte za pár minut. A navíc se tyto omáčky dají konzumovat i bez masa. Rychle si tak můžete po náročném dni v práci uvařit teplou večeři za pár korun. A k tomu všemu vás taková hustá omáčka i dobře zasytí na delší dobu.
Klasická rajčatová omáčka
Budete potřebovat:
– 4 lžíce oleje
– 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku
– 1 střední až velká cibule
– 4 lžíce cukru krupice
– 4-5 lžic hladké mouky
– 2 litry masového nebo zeleninového vývaru
– rajský protlak nebo plechovka nakrájených rajčat
– koření dle chuti (hřebíček, bobkový list, tymián, sůl, pepř, bazalka, nové koření)
Postup:
Nejprve na rozehřátém oleji osmahneme najemno nasekanou cibuli a česnek. Poté přidáme mouku, kterou taktéž krátce osmahneme. Poté přidáme cukr a koření podle chuti. Vše dobře promícháme, vlijeme vývar, přidáme nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak, důkladně promícháme a vaříme zhruba 15 minut. Takto připravenou rajskou omáčku můžeme podávat bez masa jen s rýží, těstovinami či s knedlíkem.
Oblíbená kari omáčka
Další oblíbenou a snadnou omáčkou je bezpochyby kari omáčka, jejíž chuť můžete měnit jednoduše přidáním různých dalších koření či přísad. Skvěle se hodí k rýži a můžete ji konzumovat s masem i bez něj. Velmi dobře chutná také s hranolkami.
Budete potřebovat:
– 1 lžíce olivového oleje
– 2 stroužky nadrobno nasekaného česneku
– 2 cibule
– 1,5 lžičky kari
– sůl
– pepř
– 250 ml smetany ke šlehání
– 200 ml mléka
– mouka na zahuštění
Postup:
Cibuli společně s česnekem osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme kari, promícháme a vlijeme smetanu. Následně rozmícháme zhruba jednu lžíci mouky v mléce a postupně přiléváme do hrnce. Pokud nechceme zahušťovat klasickým způsobem, můžeme místo mléka a smetany použít kokosové mléko, které omáčku dobře zahustí i bez přidání mouky. Omáčku poté už jen chvíli povaříme a dochutíme. Pro pálivější chuť je možné přidat také trochu chilli.
Snadná smetanová omáčka
Jedná se o velmi univerzální omáčku, do které můžete přidat například i žampiony, cuketu, mrkev či petržel. Popřípadě i uvařené vajíčko. Skvěle chutná nejen s rýží, ale také s těstovinami a je velmi snadná na přípravu.
Budete potřebovat:
– plátek másla
– 1 cibule
– smetana
– hladká mouka na zahuštění
– zeleninový vývar
– smetana
– sůl a pepř
Postup: Na másle orestujeme nadrobno nasekanou cibuli, podlijeme vývarem a chvíli povaříme. Poté zahustíme moukou, kterou rozmícháme ve smetaně. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Foto: Shutterstock
Mě překvapil česnek do rajské omáčky a to vařím už šedesát let, ale možná je to dobré .
No, já se potřebuju po práci najíst – ne jen podráždit žaludek, a to poslední, co se mi po celém dni v terénu chce, je běhat kolem plotny – takže za mně kus masa s chlebem – maso upeču den předem, další den si ho jen ohřeju a tím to pro mně končí. Omáčka s těstovinami, rýží nebo knedlíkem – úžasně “výživné” a navíc za hodinu budu mít zase hlad…