Ta nejjednodušší jídla bývají zpravidla ta nejlepší. Rychlovky, které nám maminky a babičky dělaly v dětství, zůstaly v naší paměti a občas si na ně nostalgicky vzpomeneme. Jedním z takových pokrmů jsou bezpochyby i knedlíky s vajíčkem. Je to rychlé a snadné – takže proč si tuhle českou klasiku jednou za čas nedopřát?
Z nouze ctnost, nebo pochoutka?
Knedlíky s vajíčkem se občas považují za jídlo chudých – dají se připravit jen ze dvou nepříliš nákladných ingrediencí a zasytí člověka minimálně na půl dne. Tenhle recept se ale hodí i tehdy, pokud chceme bojovat proti plýtvání s potravinami. Knedlíky se obvykle připravují k hutným masitým pokrmům, a tak se často stává, že jich pár zbude. A přesně to je chvíle pro knedlíky s vajíčkem – využijeme zbylé knedlíky a během pár minut vykouzlíme rychlou večeři.
Hotovo za pár minut
Největší výhodou knedlíků s vajíčkem je jejich rychlá příprava. Na základní recept budeme potřebovat jen knedlíky a vajíčko, sůl, pepř a trochu másla. Knedlíky nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle. Je důležité je pravidelně míchat nebo prohazovat, aby se rovnoměrně opekly po všech stranách.
Mezitím si rozklepneme do hrníčku vejce a rozšleháme ho spolu se solí a pepřem. Rozkvedlané vajíčko nalijeme ke knedlíkům a promícháme, aby se všechno spojilo. Nepřestávejte hmotu míchat, aby se vajíčka zbytečně nepřichytala na pánev a aby se prohřála na všech místech stejně. Stačí jen dvě tři minutky a pak už můžeme pánev stáhnout z plamene a nechat dojít.
Nejen pro vegetariány
Knedlíky s vajíčkem jsou ze své podstaty bezmasým jídlem. Pokud si je však chcete trochu vylepšit, můžete ke knedlíkům přidat na kostičky nakrájenou slaninu – jistě to ocení ti, kterým knedlíky s vajíčkem jinak příliš nevoní. Jídlo můžeme ozdobit třeba jarní cibulkou nebo přidat oblíbený sýr, který se na hotovém pokrmu krásně rozpustí.
Foto: Shutterstock
Knedlíky doma skoro nejíme, takže na “knedlík s vajíčkem” se s nimi dělat nebudu a kupovat už teprve ne.
To jo.Porad dokola jedno a to same.Jako ze je automaticky mit v lednici porad pripravenej knedlik a vejce. I v22. stoleti to zase bude topovka, kdyz vam zbyde knedlik…