Mnoho lidí zařazuje kuřecí maso pravidelně do jídelníčku. Je velmi zdravé, zvlášť pokud zvolíte maso vysoké kvality. Dá se rychle připravit, a to na jakýkoliv způsob – můžete si připravit kuřecí čínu, řízek, jen tak udusit plátek, nebo si upéct kuře. Obsahuje řadu minerálních látek jako je fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík, selen a vitamínů, převážně B3, B5 a B6.
Dietáři by pak měli upřednostňovat kuřecí prsa bez kůže, připravené v páře. Pokud koupíte celé kuře, dá se celé i zpracovat. Můžete si jinak připravit prsíčka, upéct křidýlka a stehýnka, a ze skeletu připravit zdravý a chutný vývar. Netrváte-li na absolutně dietním receptu, zkuste si připravit recept od Ládi Hrušky, a vyzkoušet jeho vychytávku.
Naložte kuřecí maso do tatarky
Budete potřebovat kuřecí prsa, tatarku, pepř, hladkou mouku a olej. Prsa nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a ponořte do tatarské omáčky. Pak nechte marinovat v lednici nejméně hodinu. Čím déle maso necháte, tím lépe. Před přípravou ho obalte v hladké mouce. Pak rozpalte na pánvi olej, a smažte obalované kousky kuřete do zlatova. Díky tatarce budou mít skvělou chuť. Nakonec podávejte s brambory a pažitkou.
Smetanové kuře za 30 minut
U Ládi Hrušky a kuřecího masa můžeme ještě chvilku zůstat. Jeho recepty jsou jednoduché a zároveň rychlé. Kuřecí prsa připravená na pánvi jsou skvělá, ale pokud toužíte po změně, zkuste si upéct ultra křehké smetanové kuře. Připravte si 500 g kuřecích řízků. Umyté a naklepané osolte.
Do pekáčku rovnoměrně nakapejte olej, kuřecí prsa naskládejte těsně vedle sebe, a vše přelijte 250 ml smetany. Pečte přiklopené 30 minut na 250 stupňů. Pak dopékejte asi 10 minut odklopené. Na povrchu se vytvoří zlatá krusta. Podávejte s bramborami nebo bramborovou kaší.
Foto: Shutterstock