S pečícím papírem musíte před použitím udělat důležitou věc. Češi to ale pořád neví a všechno pokazí

Pečicí papír je tak šikovná věc, že by neměla chybět v žádné domácnosti. Primárně se používá na dno pečicích plechů nebo dortových forem, kde vytváří účinnou bariéru mezi nádobou a připravovaným pokrmem.

Zabraňuje přilepení nebo připečení jídla k zapékací míse a to se pak díky němu mnohem lépe vyndává. Už nikdy nebudete muset vyjídat buchtu z plechu lžící, protože jste ho zapomněli vymazat.

Také už nebudete muset vymývat zapečené objemné nádoby.

Zmačkat a namočit

Koupit ho můžete buď vcelku, nebo už v předem nařezaných listech. V obou případech je ale smotaný do ruličky, takže má tendenci se po rozbalení opět stáčet.

Tomuto nežádoucímu jevu ale lehce předejdete jeho zmačkáním.  Pokud ho zmačkáte, znovu narovnáte a plech ještě vymažete vodou, papír se po vložení do něj už ani nehne. K nádobě se pěkně nalepí a vy můžete začít s jejím naplňováním.

Je-li nádoba vyšší, papír se odchyluje od okrajů a vy se obáváte, že se k nim následně přilepí těsto, klidně ho připevněte kolíčky. Až bude forma plná, kolíčky odstraníte.

Francouzská delikatesa

Pečicí papír vám ale pomůže nejen při pečení buchet a dortů. Protože je odolný proti vlhkosti, mastnotě a netrhá se, naplňte ho zeleninou a kousky kuřete nebo ryb. Přidejte bylinky, koření nebo sýr, prostě cokoli máte rádi a nemusí se dlouho vařit. Udělejte balíčky, které pořádně utěsníte a dejte na plech péct.

Získáte šťavnaté jídlo plné chutí, jemné, křehké a zdravé. K jeho přípravě totiž nebudete potřebovat žádný tuk. A ani žádné nádobí. Tuhle metodu vymysleli Francouzi a říká se jí “en papillote”.

Balte do něj potraviny

Pečicí papír vám poslouží jako náhrada igelitu, ve kterém jste si z obchodu přinesli tvrdý sýr. Pokud ho v něm ponecháte, riskujete, že začne brzy plesnivět. Pergamen ale dá sýru šanci opět dýchat a prodlouží tak jeho životnost.

Skvěle poslouží pro oddělování plátků křehkých kuřecích prsou, které se chystáte zamrazit. Po vytažení se vám budou od sebe daleko lépe oddělovat, bez rizika potrhání. Stejně tak můžete pečicím papírem oddělovat hamburgery nebo zeleninu. Po zamrazení už se neslepí dohromady.

Pomůže s válením těsta i zdobením

Můžete na něm válet těsto, abyste zabránili nepořádku na pracovní ploše vaší kuchyňské linky. I přenos těsta na plech z něj bude jednodušší.

V neposlední řadě skvěle nahradí zdobičku na krémy. Stačí z něj vystřihnout čtverec, smotat ho do tvaru kužele a můžete začít zdobit. Širší horní část naplníte krémem nebo čokoládou, spodní užší přizpůsobíte požadované velikosti a práce vám půjde od ruky lépe, než třeba s igelitovým sáčkem.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
6 měsíců

NTPC, tebe bych chtěl někdy vidět u plotny 🤣

Jiřina vallova
Jiřina vallova
6 měsíců

Musím?nic nemusím!!

Chřenovák
Chřenovák
6 měsíců

To jsou ty Češi blbí ,že to nenamoči 😂
Ještě , že tu máme naší Kateřinu 🤣