Rozpočty domácností jsou stále napjatější, a tak je nutné hledat úspory tam, kde bychom se o ně dříve nesnažili, protože nás k tomu nic netlačilo. Takový stav panuje, když je všeho dostatek a zboží je dostupné za rozumné ceny. Obzvlášť když k tomu ještě stoupají platy, tak jako v minulých letech.
V zahraničí je až o polovinu levněji
Můžeme tomu říkat tučná léta, zatímco teď přicházejí léta hubená. A v nich je třeba upravit nejrůznější návyky tak, abychom zbytečně neplýtvali a naopak dokázali i něco ušetřit.
V tomto ohledu mají znamenité zkušenosti šéfkuchaři, jako například Radek Kašpárek. Ten pro server Život v Česku popsal, jak mohou lidé docílit značných úspor při nákupu potravin. Šéfkuchař připouští, že ceny vzrostly plošně, a tak není možné příliš vybírat alternativy. Podle něj jsou dnešní ceny skutečně hodně našponované a přestávají být pro lidi únosné. V první řadě tak apeluje na to, aby se s tím něco udělalo. Má totiž zkušenost ze zahraničí, kde některé potraviny stojí až polovinu méně. Takový rozdíl lze přisoudit pouze nadměrnému navyšování marží ze strany obchodníků.
Také Kašpárek ve své restauraci Field vysoké ceny veškerých surovin řeší. Pokouší se ceny udržet tak, aby byly pro zákazníky stále přijatelné. Proto musel zavést postupy, jak dosáhnout maximální efektivity při zpracování jednotlivých potravin.
Jak nakupovat ovoce a zeleninu
Podle šéfkuchaře je velmi důležité zpracovávat suroviny zcela a nenechávat zbytky. Typické je to třeba pro drůbež. Z jednoho kuřete lze uvařit hned několik různých jídel a zbydou vám nakonec jen kosti.
Další radou je sezónní ovoce. Využijte toho, že právě teď je ovoce levnější než na podzim a v zimě. Můžete si ho tak nakoupit ve velkém množství a následně ho zavařit, fermentovat nebo naložit.
Pokud nakupujete ovoce nebo zeleninu, vždy si je sami navažte a naopak nikdy nesahejte po předpřipravených sáčcích. Ty jsou v drtivé většině případů dražší. Využívejte také slevových akcí, což je zřejmě nejjednodušší způsob, jak ušetřit poměrně značnou částku.
Foto: Shutterstock
Pán Kašpárek objevil Ameriku?
A můžete třeba poradit, kde se vyhazuji ty nespotrebovane potraviny s proslym datem spotřeby z hypermarketu? Oni je proste vyhazuji do odpadu místo aby to někomu dali!
WTF Czech Republic! Shame on you.
Ahh, prominte, co ze šéfkuchař?
Jo a jeste nám prosím zveřejněte ceník toho samaritana kuchaře, ok?
Vždyť jsou k smíchu, všichni ti rádoby šéfkuchaři, menu za 1500,- si můžou strčit …
Můj děda mi vyprávěl jak se za války pila cikorka a jedli se otruby. Dospějeme k tomuhle taky?
Dospějeme a tímto tempem velice rychle.
Ale nebojte se – naši předkové přežili za horších podmínek a my to dáme taky – co naděláme. Je třeba se znovu učit od předků – co, jak a proč dělali – výhodu máme – ty suroviny tu ještě pořád jsou a – zkušenosti našich předků taky…
… a ještě říkal :”nevíte už co roupama, válku na vás” Děda už 28 let nežije a neustále si připomínám jeho slova, teda bohužel….
Muj děda taky bojoval. U Stalingrad. Moje babi tak tak přežila.. děda v sibiřském lagru. Rozumím…
A co ten toaletní papír? Já bych bez něj neprezila
Dýka tupá zakulacená,pak měkký kartáček se studenou vodou! Už roky i na trampech a super! Hemeroidy mi to vyléčilo! Dýku,kart. mám jen na toto!
👍👍👍
On si snad myslí, že lidi jsou hlupáci a nejlíp nakupovat a vařit umí jen on.😖
Haha:):))