Šéfkuchař radí, jak správně upéct brambory. Lidé stále opakují jednu zásadní chybu, upozorňuje

Pečené brambory mohou být opravdovou pochoutkou, ale také velkým zklamáním. Tato příloha se těší mezi domácími kuchaři a kuchařkami velké oblibě a přitom jí opravdu dobře zvládá jen málokterý z nich, upozorňuje věhlasný britský šéfkuchař Raymond Blanc. Ten pro deník Mirror Online prozradil postup, podle kterého si připravíte vynikající pečené brambory a především upozornil na jednu velkou chybu, které se přitom dopouští značná část lidí, a to přitom ve snaze udělat brambory lepší. Stane se ale přesný opak.

Nesprávný olej

Přestože upečení brambor není zrovna raketová věda, dá se při něm udělat překvapivě velké množství chyb, respektive kroků, které nevedou k optimálnímu výsledku. Podle Raymonda Blanca je zcela zásadní výběr tuku, který k přípravě použijete.

Neměli byste používat olivový olej,” vysvětluje Raymond Blanc. Souvisí to se způsobem, kterým se brambory připravují. Ty je totiž třeba péct při velmi vysokých teplotách. A právě takové teploty olivovému oleji ani trochu nesvědčí. V takovém případě totiž změní chuť a stane se trpkým až štiplavým. To ovlivní chuť brambor a navíc vás stejně připraví o benefity, které tento zdravý olej přináší.

A na čem tedy brambory péct? Podle Blanca je jednoznačně nejlepší volbou husí tuk, protože má ve výsledné kombinaci tu nejlepší chuť. “Pokud patříte mezi vegany, můžete zkusit obyčejný slunečnicový olej,” radí šéfkuchař, podle kterého je tento levný olej mnohem lepší volbou než dražší olivový.

Pečené brambory jsou delikatesou samy o sobě, pokud je umíte správně připravit. / Foto: Freepik

Vhodné brambory

Při celé té anabázi s výběrem správného tuku či oleje byste ale neměli zapomenout na to nejdůležitější: výběr samotných brambor. Šéfkuchař radí sahat po osvědčených odrůdách, které jsou určeny k pečení. Obecně ale platí, že je třeba volit takové brambory, které obsahují co možná nejméně škrobu. Poohlédněte se tedy po bramborách, které jsou velké a žluté. Jde o výrazný znak toho, že v mnoho škrobu není. Díky tomu budou měkké a přitom budou mít křupavou slupku.

Raymond Blanc radí nakrájet brambory na čtvrtky o velikosti přibližně 4 centimetrů. Díky tomu maximalizujete množství křupavé slupky a dostanete nadýchaný vnitřek.

Proces přípravy

Nezapomeňte brambory nejprve povařit, a to po dobu přibližně sedmi minut. Následně je nechte chvíli vychladnout. Rozehřejte olej a rozprostřete po něm brambory v jedné vrstvě. Troubu byste měli mít předehřátou na 200 stupňů a brambory do ní vložit na 30 až 40 minut. Pak už je stačí jen dochutit dobrou solí a pepřem.

Foto: Freepik

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments