Oblíbené mleté maso je základem mnoha pokrmů s těstovinami, karbanátků nebo různých variant sekané. Rychle nasává vůni různého koření a recepty s mletým masem jsou časově nenáročné. Jediné, co nás trápí, je množství tuku. Ukážeme vám, jak se ho zbavit.
Jak vybírat mleté maso
Směs mletého hovězího masa je výborná na domácí hamburgery, vepřové maso se hodí na karbanátky a sekanou. Nejrůznější směsi vybírejte do těstovinových pokrmů. Dejte si pozor na mleté maso, které je označeno jako kořeněná směs, obvykle bývá přesolené.
Kvalitní mleté maso koupíte v řeznictví, tam si dokonce můžete vybrat konkrétní kousky masa a směs je vám okamžitě namleta. Takto čerstvě připravené směs obsahuje mnohem méně tuku než směs balená z obchodu.
Zbavte se tuku z mletého masa
Existuje několik možností, jak se zbavit tuku z mletého masa. Začněte maso restovat na pánvi s cibulkou, rozhodně nepřidávejte sádlo ani olej. Během restování tuk odlévejte do misky nebo do uzavíratelné skleničky. V žádném případě jej nevyhazujte, nechejte jej v ledničce, použijete jej jako základ při příštím smažení nebo pečení.
Tuku se zbavíte také při grilování masa, vyzkoušejte grilované karbanátky nebo hamburgery. Přebytečný tuk vám během přípravy odkape pod grilovací mřížku. Mastnoty se můžete zbavit i po usmažení. Maso nechejte dlouho na ubrousku nebo zabalené do papírových kuchyňských utěrek.
Mleté maso při vaření
Do masa můžete přidat nejrůznější ingredience, které tuk nasáknou. Množství tuku bude stejné, ale získáte pokrm o větším objemu. Do mletého masa se dá přidat strouhanka, vařené luštěniny nebo vařená rýže. Výborné jsou i různé zeleninové směsi.
Často se necháme v obchodě zlákat cenou mletého masa, které má tuku nadbytek. Přidejte ke směsi namleté libové maso a získáte vlastní směs. Doma připravená směs mletého masa bude nutričně hodnotnější.
Foto: Shutterstock