Vejce patří zcela jednoznačně mezi nejoblíbenější potraviny, ať už na jakýkoliv způsob. Zejména u snídaně nesmí na většina stolů chybět třeba v podobě volského oka nebo míchaných vajec. Oproti dřívějším dobám jsou dnes vajíčka považována za velmi zdravou potravinu. Podle některých expertů je možné hovořit dokonce o superpotravině. Už navíc nepanují obavy z toho, že by vejce zvyšovala cholesterol. Ukázalo se totiž, že ho sice skutečně zvyšují, ovšem jde o ten správný cholesterol, který neškodí. Kromě toho jsou vejce důležitá jako zdroj bílkovin.
Skvělé na tom je, že vejce navíc výborně chutnají a dají se připravovat různými způsoby. Bohužel ale také platí, že pokud nedodržíte několik zásad, výsledek za moc stát nebude. Lidé stále v přípravě vajec různými metodami chybují. Šéfkuchařka Yasmeen AlSawwaf proto popsala nejčastější a největší chyby, které lidé při vaření vajec dělají.
Volská oka
Pro přípravu sázeného vejce neboli volského oka je klíčové, aby byla použita co nejčerstvější vejce. Čím je vejce starší, tím má větší tendence “rozpliznout” se, což pochopitelně pokazí výsledek. Jako tuk byste měli použít máslo či přepuštěné máslo, které dodá vejcím vynikající chuť. A nezapomeňte použít nepřilnavou pánev, jinak to neskončí slavně.
Nejčastější chyby:
- Použijete starší vejce
- Nepoužijete olej či tuk.
- Nepoužijete nepřilnavou pánev.
- Příliš vysoká teplota.
- Rozlomíte vejce přímo nad pánví.
Míchaná vejce
Lidé často zapomínají do míchaných vajec přidat trochu vody, stačí dvě čajové lžičky na vajíčko. Jakmile se voda vypaří, budou vejce mnohem nadýchanější. Vhodné je také přidat mléko či smetanu, pak dostanete totiž krásně krémová míchaná vajíčka. Dvě až tři minuty před dokončením je čas na přidání sýra, bylinek a dalších surovin, které máte rádi.
Nejčastější chyby:
- Nepřidáte vodu a smetanu.
- Zamícháte přísady do směsi před samotným vařením.
- Vaříte vejce na konzistentně vysokou teplotu.
- Nesnížíte teplotu v pravou chvíli.
Vařená vejce
Nejtradičnější způsob přípravy vajec může vypadat jednoduše, ale to neznamená, že v něm nelze udělat velké chyby. Předně je třeba vybrat vejce, která nejsou prasklá. Dále je nutné vybrat správný hrnec, který by měl být dostatečně hluboký, aby se vejce mohla plně ponořit do vody. Nezapomínejte ani na přidání soli, protože slaná voda se vaří rychleji. Vejce ale nevařte ve zcela vroucí vodě, jinak vám prasknou.
Největší chyby:
- Nedostatek vody v hrnci.
- Neosolíte vodu.
- Vaříte vejce ve vroucí vodě.
- Loupete vejce, když jsou už studená.
Foto: Shutterstock, zdroj: Eatthis