Patří k nejobávanějším nemocem vůbec. Přesto lidé dělají jen velmi málo nebo vůbec nic, aby se jí vyhnuli. Když už rakovina udeří, může být pozdě. Ovšem na její rozvoj zaděláváme velmi dlouho, a to zejména životním stylem, který z velké části spočívá v tom, co jíme. Jistě, roli hraje také genetika, ale to není důvod vymlouvat se na špatnou životosprávu.
Pravdou je, že u řady potravin je jejich škodlivost dlouhodobě známa, ale jiné jsou nenápadné, případně se tváří jako zdravé, a přesto mohou rakovinové bujení významně podporovat.
Ovoce a zelenina
Jde pochopitelně o nejzdravější možné potraviny, kterých bychom se neměli vzdávat. Jak je ale možné, že jsou rakovinotvorné? Bohužel platí, že většina plodů, které najdeme v obchodech, je ošetřena různými hnojivy nebo pesticidy. Ty rozhodně nejsou pro člověka zdravé. Podle některých výzkumů obsahuje nejvíce pesticidů ovoce a zelenina, které kupujeme denně. Patří sem jablka, jahody, hroznové víno či celer.
Limonády
Sladké perlivé nápoje jsou v podezření už dlouho. Ale nejnovější zjištění americké vědce doslova šokovala. Varovali, že už při konzumaci více než dvou láhví slazených nápojů týdně hrozí zvýšené riziko rakoviny slinivky o celých 87 %. Zřejmě za to může obrovské množství cukru, které je v těchto nápojích obsaženo. Ten totiž podporuje růst většiny buněk včetně těch nádorových. A nezapomínejme ani na chemická barviva, které se do těchto nápojů přidávají.
Losos
Losos patří mezi velmi zdravé ryby, které obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Ty jsou pro zdraví lidského organismu klíčové. Obrovská spotřeba této ryby má ale i stinnou stránku. V drtivé většině se totiž chová na farmách, kde podmínky nejsou nejlepší. Lososi jsou zde krmeni pesticidy, antibiotiky, bifenoly a dalšími nebezpečnými látkami. Někteří vědci tak zdůrazňují, že takový losos je spíše zdravotním rizikem než přínosem.
Konzervovaná rajčata
Nejde jen o rajčata, ta jsou jen častým příkladem. Všechny konzervované potraviny v sobě skrývají riziko. Vědecké studie totiž zjistily, že vnitřní část plechovek je pokryta chemickými sloučeninami, a to včetně látky bisfenol. Ta nejenže může způsobovat neplodnost či poruchy srdce, ale dokonce i rakovinu. Kyselost rajčat navíc způsobuje, že bisfenol extrahují do sebe.
Foto: Shutterstock, zdroje: Aetna, Healthline, Science Times
Tak prečo sa to môže predávať
bo prachy?