Jedním z důvodů nepoužívání olivového oleje je jeho charakteristická vůně. Není sice na škodu, na druhé straně jsou jemná jídla, u kterých si chcete vychutnat chuť jídla a nikoli oleje, na kterém je připravován.
Také je pravda, že zde je několik výhrad ke zdravotním benefitům, zejména v souvislosti se zahříváním a něčím, čemu se říká bod varu.
Bod varu neboli kouřový bod je moment, kdy se olej zahřeje tak, že začne produkovat kouř. Podle expertů je malé kouření neškodné, ale pak může začít uvolňovat volné radikály a jídlu může způsobovat pachuť.
Kousky zeleniny či masa
Potřebujete narychlo opéct maso nebo zeleninu, sáhnete po olivovém oleji a je to? Olivový olej by se v těchto případech neměl používat, protože pro takové vaření potřebujete vysoké teploty, což není nejvhodnější. Bodu varu se dosáhne velmi rychle a maso by se mohlo začít připékat a získat nepříjemnou pachuť.
Vhodné alternativy: řepkový, arašídový, hroznový olej, u kterých je kouřový bod vysoký a tak se hodí na smažení a opékání.
Příprava popcornu
Je pravdou, že většinou popcorn děláváme v mikrovlnce v sáčku, někdo však stále může koupit obyčejnou kukuřici a udělat si ho klasickým způsobem. Při takovém způsobu přípravy je třeba si dávat pozor. Opět platí, že olivový olej se rychle přepálí, takže by k vypraskání kukuřice ani nemuselo dojít.
Vhodné alternativy: arašídový olej, který má vysoký bod varu a je vhodný kromě toho i na smažení nebo opékání.
Smažení zeleniny
Pokud opékáte zeleninu, je lepší se olivovému oleji vyhnout ze stejného důvodu jako v předchozích situacích – protože se rychle přepaluje. Druhá příčina, proč se mu vyvarovat je velká pravděpodobnost, že zelenina získá štiplavou chuť.
Vhodné alternativy: oleje s vysokým bodem varu, které se rychle nepřepalují.
Prudké opékání masa
Pokud potřebujete uchovat šťávu v mase, většinou ho zprudka opečete a poté vložíte do plechu a dále zapékáte. Při této činnosti se velkým obloukem vyhněte olivovému oleji. Důvod je opět prozaický – nízký bod varu, tím znehodnocení masa a celková špatná příprava. Je to proto, že dokud se nedosáhne potřebného tepla pro prudké opékání, olej je již přepálen.
Vhodná alternativa: Pokud opékáte libové maso, vyberte si slunečnicový nebo arašídový olej.
Specifika olivového oleje
Kromě samotného faktu, že olej se velmi rychle přepaluje, je třeba dát si pozor i na kvalitu oleje. Je pravda, že v obchodech na vás číhá spousta různých druhů a je těžké si vybrat ten správný.
Na etiketě by mělo být napsáno :
- Jak byl olej připraven – za studena, nebo chemickou rafinací.
- Z čeho je vyroben – z výlisků, nebo přímo z oliv.
- Jakostní kategorie – více kategorií.
- Země původu – za nejkvalitnější se považují italské olivové oleje.
- Barva – čím je olej tmavší, tím zralejší olivy byly použity. Výslednou jakost by to ale nemělo v žádném případě ovlivnit.
Denní doporučená dávka olivového oleje jsou dvě lžíce pro většinu dospělých.
Foto: Shutterstock, zdroje: Prevention, Eating well
Olivový nepoužívám nikdy. Řepkový je kvalitní a chuť nikde nepokazí. Ale,jak říkával pan otec ze mlejna,proti gustu žádnej dišputát.
Co smím nebo nesmím si nejlépe rozhodnu sama.
Jelikož smažím minimálně, nebudu si kvůli tomu kazit chuť řepkovým sajrajtem.