Cibule je základní surovina, bez které se v kuchyni prakticky neobejdeme. Přidáváme ji do omáček, k masu, do pomazánek nebo z ní připravujeme vynikající cibulovou polévku. Jak ale cibuli správně skladovat, aby se nám nezkazila a vydržela co nejdéle?
Volte jen kvalitní kousky
Správné skladování potravin nám zaručuje, že vydrží déle a uchovají si všechny potřebné vlastnosti. Platí to samozřejmě i u ovoce a zeleniny, cibuli nevyjímaje.
Pozornost byste měli věnovat už samotnému nákupu. Vybírejte jen kvalitní cibuli, která je pěkná na pohled, není změklá a nejsou na ní známky plísně ani jiných nežádoucích skvrn. Měla by také hezky vonět. Ke skladování se nehodí cibule naklíčená.
Pokud sklízíte cibuli z vlastní zahrádky, nechte ji před uskladněním dobře proschnout a následně ji očistěte od zbytků hlíny.
Ve sklepě nebo ve spíži
Cibuli poté uskladněte na tmavé, suché místo, které je spíše chladnější. Ideální je samozřejmě sklep. Dejte ji do bedýnek nebo přepravek, které dobře větrají. Můžete ji však také zavěsit – buď v síťce, nebo přímo za nať, s kterou jste ji sklidili.
Pokud máte cibule méně, můžete ji skladovat v papírovém sáčku ve spíži nebo v kuchyňské zásuvce. Do sáčku byste ale měli udělat otvory, aby dostatečně větral.
Nezapomeňte cibuli pravidelně kontrolovat, jestli se nekazí. Takové kusy okamžitě vytřiďte pryč.
Lednička poslouží na pár dnů
Krátkodobě můžete cibuli skladovat i v ledničce. Hodí se to zejména, pokud vám zbyde už oloupaná část, kterou zkrátka nezvládnete hned spotřebovat. Taková vám v lednici vydrží asi dva týdny. Cibuli nakrájenou na kostičky můžete dát do lednice na sedm až deset dní. Vždy ji zabalte do alobalu, potravinové fólie nebo do sáčku.
Mrazák je jistota
Cibuli můžete také úspěšně zamrazit. Pokud víte, že se blíží konec její trvanlivosti a vy ji nestihnete spotřebovat, je mrazák ideální volbou. Před tím ji oloupejte a nakrájejte na půlcentimetrové kousky. Vložte do zamrazovacích sáčků a nezapomeňte na ně připsat datum. Cibule takto vydrží až jeden rok.
Foto: Shutterstock, zdroj: Tipsbulletin