Káva je asi jeden z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Mnozí z nás si ji dopřávají každý den. Ráno nás probudí a pomůže nám nastartovat nový den, popíjíme ji v pauzách mezi prací i s přáteli v kavárně. Existuje v mnoha různých variantách a jednou z těch tradičních je káva s mlékem. Jak je to ale s působením na naše zdraví? Potlačuje mléko účinek kofeinu nebo nám naopak škodí?
Oblíbená klasika pod palbou kritiky
Cappuccino, caffè latte, macchiato… Káva s mlékem nechybí v nabídce většiny restaurací a kaváren. Mezi hosty patří tradičně k nejoblíbenějším volbám. I doma si většina z nás přileje do kávy kapku mléka pro zjemnění. Kávoví gurmáni jsou často proti. Obvykle totiž doporučují vychutnat si lahodný hořký nápoj samostatně a „nekazit“ jeho chuť mlékem, nebo dokonce cukrem. Jiné kritické hlasy tvrdí, že je mléko v kávě nezdravé a může způsobit celou řadu potíží. Je tomu skutečně tak, nebo se jedná jen o nepotvrzené mýty?
Káva s mlékem prý způsobuje žaludeční potíže
Jedna z teorií tvrdí, že mléko v kávě rozhodně nesvědčí našemu zažívání. Může prý způsobovat bolesti břicha, křeče zažívacího ústrojí nebo pálení žáhy. Pravdou je, že se vstřebáváním mléka obecně má spousta lidí problémy. Laktózová intolerance je nepříjemným jevem, při němž je potřeba mléko zcela vynechat a nahradit jej některou z alternativ – třeba mandlovým nebo sójovým mlékem.
Pokud ovšem s kravským mlékem problémy nemáte, patrně vašemu trávení nijak neuškodí ani ta trocha přidaná do kávy. Samozřejmě se může stát, že vám nápoj celkově nesedne – obzvlášť pokud ho vypijete třeba na lačný žaludek. Nebylo ovšem prokázáno, že by na vině bylo přímo mléko.
Hrozí riziko rakoviny?
O škodlivosti mléka v kávě hovoří i hypotézy, podle nichž může tato kombinace přispět ke vzniku rakoviny slinivky. Žádný výzkum to však nepotvrdil. Pozor by si měli dávat pouze lidé, kteří již nějakým onemocněním slinivky trpí. V takovém případě je potřeba se o správné životosprávě pobavit s lékařem. Zdraví jedinci se ovšem nemusí bát.
Kofein a další látky obsažené v kávě
Někteří lidé si myslí, že když zjemní kávu mlékem, zároveň tím oslabí účinek kofeinu. Není to však pravda. Mléko nemá v tomto případě téměř žádný vliv. Může ale nástup kofeinu trochu prodloužit, takže se nám zdá, že káva s mlékem nemá takovou sílu. Jestliže se tedy potřebujete kávou okamžitě „nakopnout“, je lepší dát si čistě černou.
Co se týče dalších látek obsažených v kávě, ani tady se nemusíte bát, že by je mléko nějak zásadně ovlivnilo. Káva je výborným zdrojem antioxidantů, které působí mimo jiné třeba proti stárnutí. Podle některých teorií mléko antioxidanty v kávě ničí. Skutečnost je taková, že je spíše zničí nesprávné pražení – proto byste při výběru kávy měli sáhnout vždy po té kvalitní.
Mléko v kávě tedy nijak zásadně neškodí, stejně jako káva samotná. Ta může být naopak zdraví prospěšná – v přiměřeném množství může sloužit jako prevence kardiovaskulárních chorob nebo diabetu druhého typu.
Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, Eatthis
Od svých 16 let piji kávu s mlékem, sice né silnou, ale půl na půl. Díky noční piji víc káv. Jednou díky kuchyně v práci jsem léčila podrážděný žaludek. Tudíž musím říci, že mě problémy káva nepůsobí a to díky raní a noční vypiji 3-6 káv během 24 hodin