Pravidelná konzumace jakýchkoli sladkých nápojů zvyšuje riziko vzniku rakoviny. To se týká i 100% ovocných džusů. Dokládá to francouzská studie. Jaký je rozdíl mezi těmito džusy a obávanou Coca-Colou?
Sladké limonády a energetické nápoje jsou spojeny s obezitou, která může vést i ke vzniku rakoviny. Francouzští vědci dospěli ve svém výzkumu k závěru, že stejné riziko vzniku rakoviny, jako nám přináší známá Coca- Cola a další sladké limonády, má i pravidelné pití ovocného džusu.
Jak probíhal výzkum
Skupinu testovaných nápojů vědci rozdělili na 100% ovocné džusy a ostatní sladké nápoje. Obě skupiny vykazovaly stejně vysoké riziko vzniku rakoviny. Testováno bylo 101 000 zdravých lidí, kteří alespoň 2x za období v maximální délce 9 let vyplňovali 24-hodinový on-line dotazník o příjmu jídla a pití. Během výzkumu bylo zaevidováno 2 200 případů rakoviny. Studie byla publikovaná v odborném časopise British Medical Journal a zveřejnil ji server The Guardian.
Výsledky výzkumu
S přihlédnutím k výsledkům výzkumu proto vědci doporučují konzumaci sladkých nápojů omezit. Navrhují zavedení daně z cukru a další restrikce v oblasti marketingu. Přestat sladké nápoje zcela pít ale současně také nedoporučují. Je to stejné jako u každé diety, kdy není možné přestat jíst, ale je třeba vyrovnávat vyvážený a pravidelný denní příjem.
Jak je to s množstvím
Řada veřejných zdravotnických organizací proto doporučuje konzumovat méně než jeden sladký nápoj denně. Pokud si dáte občas sladký nápoj, nejde o žádný problém. Pokud ale pravidelně pijete minimálně jednu sklenici denně, zvýšíte si riziko vzniku hned několika onemocnění včetně obávané rakoviny. To dokládá i vedoucí výzkumu z Francouzského národního institutu pro zdraví a výzkum Mathilde Touvierová.
Coca-Cola a 100% džus
U ovocného džusu, Coca-Coly a ostatních sladkých nápojů je viníkem cukr. Podíl cukru ve 100 mililitrech klasické Coca-Coly a 100% pomerančového džusu má téměř stejné hodnoty. Proto si dejte pozor na pití všech sladkých nápojů včetně ovocných nektarů a džusů i na konzumaci cukru obecně.