Chystáte se dělat bramborový salát nebo byste rádi připravili ozdobné pochutiny na stůl pro hosty, ale vždycky narazíte na jeden otravný problém – loupání vařených vajec. Obzvlášť když chcete, aby zůstal bílek hladký a pěkný na oko, může to být zatraceně velký problém.
Plněná vajíčka
Existuje spousta receptů, na jejichž konci máte krásná vajíčka například naplněná nějakou pastou a můžete s nimi ohromit návštěvu. Bohužel se někdy stane, že skořápky nejdou od bílků dostatečně dobře oddělit a místo krásných bílých mističek či lodiček podáváte nevzhledné potrhané kusy bílků opatlané náplní.
Stejně otravné může být loupání vajec natvrdo třeba do salátu, kdy před vámi stojí úkol jich oloupat hned několik.
Sůl a jedlá soda?
Těžko říct, kde se tenhle trik vzal. Bohužel není úplně funkční. Sůl zpomaluje začátek vaření a tím se naopak vytváří situace, kdy se bílkovina ke skořápce spíše přilepí, než aby se od ní vzdálila. Na jedlou sodu si potom dávejte pozor, může vajíčkům dodat nepříjemnou pachuť.
Můžete vyzkoušet přidat do vody trochu šťávy z citronu či jiného zdroje kyseliny citronové. I tady však pozor na to, aby vám vejce nechytila kyselý chuťový podtón.
Pokud nechcete používat žádné další triky, pak nedávejte vejce do studené vody, ale naopak je do ní ponořte, až bude těsně pod bodem varu. (Musí mít samozřejmě alespoň pokojovou teplotu, pokud je dáte do horké vody z ledničky, popraskají).
Miska s ledem
Chcete-li vyzkoušet jiný trik, budete potřebovat namražený led. Dejte ho do misky se studenou vodou, aby se ještě víc ochladila, a potom do ní rovnou z horké vody přesuňte uvařená vejce. Chvíli počkejte, potom vejce vyndejte a začněte loupat. Náhlá změna teploty by měla odlepit bílek od vnitřních stěn skořápky a vám se pak budou vajíčka mnohem lépe loupat. A navíc si u toho nepopálíte prsty, neboť skořápka už bude vychladlá.
Používejte plastovou misku, skleněná by mohla po přidání vajec prasknout.
Foto: Shutterstock
Nic do vody při vaření nepřidávat. To je zbytečné. U nás doma používáme zcela spolehlivé dva triky našich prababiček, které se dají případně i zkombinovat:
1) po uvaření ihned vejce zalijeme studenou vodou z kohoutku. A to třikrát v intervalu cca 1 minuta.
2) uvařená vejce dáme po jednom do uzavíratelné nádoby s trochou vody. Nádobu s vejcem protřepeme tak, aby skořápka o stěny popraskala.
V obou případech jdou vejce vždy velice snadno oloupat. Ovšemže ale ne tak, jak lže jako obvykle na tomhle komickém webísku titulek.