Jednoduchých receptů na odpolední dobrotu pro návštěvu není nikdy dost. Skořicový pletenec výborně vypadá i chutná a výhodou je, že suroviny na něj nejspíš máte doma. Navíc nezruinuje vaši peněženku, vlezete se do 50 korun.
Pár zajímavostí o skořici
Láďa Hruška ve svém receptu zvolil skořicovou náplň. Skořice je velmi specifické koření známé svými léčivými účinky. Jde vlastně o vnitřní kůru stromu skořicovníku. Skořice je plná antioxidantů a může se pochlubit také protizánětlivými účinky. Snižuje riziko srdečních onemocnění i hladinu cukru v krvi. Pomáhá v boji s mnoha onemocněními a infekcemi. Co víc si přát. Jdeme na to.
Co budeme potřebovat?
Na přípravu těsta si připravíme následující suroviny.
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 žloutky
- 60 g másla (přibližně ¼ kostky)
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
Pro přípravu náplně budeme potřebovat níže uvedené.
- 3 lžičky skořice
- 10 lžic cukru
- 125 g másla (½ kostky)
Postup
Všechny suroviny smícháme v míse a vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Nezapomeneme přikrýt utěrkou nebo potravinářskou folií. Než nám těsto vykyne, pustíme se do přípravy náplně. Tu vytvoříme tak, že smícháme změklé máslo, cukr a skořici.
Jakmile těsto vykyne, vyválíme z něj zhruba půl centimetru vysokou placku, kterou potřeme připravenou náplní, poté srolujeme. Nyní podélně rozřízneme, vzniknou nám tak dva válce, které propleteme, a navíc ještě zatočíme tak, aby výsledný výtvor tvořil kruh. Potřeme zbytkem náplně a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 20 minut.
Během chvilky máme hotový reprezentativní, chutný, a přitom levný moučník. A pokud neholdujete skořici, můžete jako náplň použít třeba nutellu nebo mák. Fantazii a chuťovým preferencím se meze nekladou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline.com