Skvělá buchta tří barev na plech. Recept ještě z dob království, skoro nikdo ho nezná

Mnoho lidí má rádo sladké. A co by mohlo být lepší než vrátit se v čase s chutným dezertem z dob dávných království? Představujeme vám jedinečný recept, který býval v minulosti velkým hitem, ale v dnešních kuchařkách je téměř neviditelný.

Trojbarevný zázraky z doby monarchie

 Zavřete oči a představte si dobu, kdy tento zákusek ovládal pekárny. Někdy je zaměňován se žloutkovými řezy nebo s těmi s vrstvou tvarohu, ale je jiný – jeho jedinečná chuť je nepřekonatelná.

Kakaový základ

 Začneme s kakaovým základem, což je první z tří vrstev. Budete potřebovat následující ingredience: 5 vajec, 160 g krystalového cukru, 50 ml vody, 50 ml oleje, 160 g mouky (hladké nebo polohrubé), 3 lžíce kypřicího prášku a 50 g kakaa. Těsto připravíte smícháním všech surovin a následně jej upečete v předehřáté troubě na 180 °C po dobu zhruba 20 minut.

Žloutkový krém

Druhá vrstva je tvořena žloutkovým krémem. K jeho přípravě budete potřebovat 600 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 6 žloutků, 40 g škrobu, 40 g mouky, 250 g másla a 80 g moučkového cukru.

Začněte tím, že do mísy vložíte žloutky a přidáte škrob, mouku a krystalový cukr. Důkladně vše promíchejte, dokud nevznikne hladká směs. Během míchání postupně přilévejte mléko, aby se všechny ingredience dokonale spojily.

Foto: Shutterstock

Dalším krokem je příprava základu pro krém. Na plotně si postavte hrnec a vlijte do něj zbylé mléko. Jakmile je mléko dostatečně horké, začněte do něj postupně přidávat připravenou směs z mísy. Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Jakmile má krém požadovanou konzistenci, přendejte jej do jiné mísy a zakryjte potravinářskou folií. Nechte krém vychladit.

Po vychlazení se pustíme do další fáze. Ve větší míse smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem. Vysokou rychlostí směs šlehejte, dokud se nespojí do hladka. Do vzniklé hmoty postupně začleňujte vychlazený žloutkový krém. Měli byste dosáhnout jemného, hedvábného krému bez hrudek, který zbývá jen nanést na kakaovou vrstvu.

Sníh z bílků

A jako třešnička na dortu následuje pevný sníh z bílků, tvořící vrstvu třetí. Stačí šlehat bílky z 6 vajec s 200 g krupicového cukru nad vodní lázní, dokud není sníh dostatečně pevný. Rozetřete ho na žloutkový krém a máte hotovo.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments