Čekáte společnost nebo vás překvapila nenadálá návštěva? Nebo přemýšlíte, čím pohostíte přátele během vánočních svátků?
Jednou z nejvděčnějších pochoutek, které málokdo odolá, je česneková pomazánka. Je rychlá, oblíbená, z dobře dostupných surovin a není nudná.
Těžko bychom našli mezi domácím pohoštěním populárnější evergreen, než je právě ona. Záměrně mluvím o domácím pohoštění, protože jejím negativem je fakt, že náš dech po česneku není právě svěží.
Česneková pomazánky a její varianty
Česneková pomazánka je v základu velmi jednoduchá a v podstatě ji tvoří jen 3 suroviny. Majonéza nebo tatarská omáčka, strouhaný tvrdý sýr a česnek, které se smíchají v poměru, jaký nám nejvíc chutná. A samozřejmě pepř a sůl.
Ale pojďme se podívat, jak bychom si mohli tuhle pochoutku udělat trošku jinak.
Připravte si zdravější verzi
Místo majonézy použijte tavený sýr nebo pomazánkové máslo. Můžete smíchat i tavený sýr s trochou tvarohu, ale opatrně, aby se výsledná verze dala roztírat, pokud byste použili příliš tuhý tvaroh.
Přidejte nivu nebo vejce natvrdo
Tohle je opravdu chuťová bomba, ale počítejte s tím, že niva pomazánku přisolí. Přidejte nastrouhanou nivu k některé s předchozích verzí. Výsledkem budete nadšeni.
Pokud ale nemáte rádi plísňové sýry, přimíchejte k pomazánce nastrouhané natvrdo uvařené vejce.
Vyzkoušejte verzi s mrkví
Použijte do základu pomazánkové máslo se zakysanou smetanou a s česnekem přistrouhejte i mrkev. Kromě skvělé chuti získáte pomazánku, která bude na talíři vypadat veseleji.
Zkombinujte česnek s mandarinkou
Ozdobte jednohubky s pomazánkou z česneku kouskem mandarinky. Uvidíte, jak skvěle se ostrý česnek s jejich sladkou chutí doplní. Můžete vyzkoušet i ananas. Obojí chutná skvěle.
Pokud nemáte rádi kombinaci slaného se sladkým, posypte jednohubky arašídy.
Nezapomeňte na Quacamole
Z česneku si můžete připravit skvělý dip. Pokud rádi mlsáte u televize, není nic lepšího.
Měkké avokádo vydlabete do misky, rozmačkáte vidličkou, přidáte na malé kostičky nakrájená rajčátka, zakysanou smetanu, česnek, trochu olivového oleje, šťávu z půlky citronu, pepř a sůl.
Rozdíl mezi pomazánkou a dipem je ten, že zatímco pomazánky mažeme na housky nebo chléb, dip se podává ve zvláštní misce a namáčíme do něj tortilla chipsy nebo kousky zeleniny.
Česnek našemu zdraví prospívá
Česnek bychom měli jíst i proto, že je zdravý. Snižuje riziko infarktu i mozkové mrtvice až o 50 % a snižuje i vysoký krevní tlak. Působí proti bakteriím a virům v těle, podporuje imunitu, zabraňuje nachlazení, zpomaluje průběh aterosklerózy a pomáhá v boji s cholesterolem.
Česnek je prostě zázrak, který by měl mít v naší kuchyni své jisté místo.
Foto: Shutterstock