V době kuchyňských robotů a pomocníků všeho druhu už vaření není těžkou dřinou, ale docela příjemnou činností. Aby to pro vás navíc byla zábava, vyzkoušejte do svých kulinářských technik zakomponovat následující rady zkušených hospodyň.
Přílohy
Při vaření těstovin do vody kápněte trochu olivového oleje. Těstoviny se nebudou lepit, a navíc budou skvěle chutnat. Když vaříte rýži, tak k ní přidejte lžičku vymačkané citronové šťávy. Ta se postará o to, aby se rýže nelepila. A pokud si přejete mít rýži zářivě bílou, kápněte do ní lžíci octa.
Kuchyňské pomůcky
Krájejte dort nahřátým nožem. Určitě jste již správný postup někde viděli. Do vyšší nádoby nalijte horkou vodu, ponořte do ní nůž, osušte jej a pusťte se do krájení. Krém se vám pak na něj nebude lepit. Pokud doma nemáte list na česnek a nechce se vám ho krájet, použijte struhadlo. Výsledek bude stejný.
Aby vám prkénko po kuchyňské lince neklouzalo, položte si pod něj navlhčenou utěrku. Kráječ na pizzu můžete využít i na krájení dalších věcí, například listového těsta nebo třeba bylinek. Kráječ na jablka použijte na brambory. Vytvoříte tak úhledné hranolky, které upečete, a máte perfektní přílohu.
Ach, ta sůl
Jídlo solte průběžně, nejen na začátku. Jednak tak zamezíte přesolení, protože budete dosolovat postupně, jednak bude mít finální jídlo lepší chuť. Pokud přeci jen přesolíte, dejte do polévky nebo omáčky na 10 minut povařit oloupaný syrový brambor, případně i jablko. Poté vytáhněte a vyhoďte.
Ostatní
Při vaření vývaru do něj přijdete kostku ledu, bude pak méně zakalený. Mandle snadno oloupete tak, že je 5 minut povaříte ve vodě a poté zprudka zchladíte. Vanilku můžete kromě sladkých pokrmů přidat třeba také do zeleninových salátů.
Před strouháním sýra na struhadlo stříkněte trochu oleje ve spreji. Sýr se vám pak nebude tak lepit. Každý máme nějaké své rodinné tipy a triky v kuchyni. Co děláte vy?
Foto: Shutterstock
Nevěřím tomu, že má Věra chutnější jídlo než kamarádky – dokažte to!