Aktuální doba nahrává tomu, že se mnoho lidí snaží šetřit. Občas nám i tak nějaké potraviny zbydou navíc. Některé ale můžeme zachránit a spotřebovat, i když u nejsou zcela čerstvé. Starý chléb patří v každém případě mezi ně. Víte, jak z něj připravit skvělou večeři, i když už byste ho nechtěli jíst jen tak s máslem a šunkou? Zkuste si připravit tyto placky ze starého chleba!
Co budete potřebovat?
Bude se hodit:
- Tvrdší chléb
- Tvrdý sýr
- Vejce
- Uzené maso
- Majoránka, pepř, sůl
- Olej
- Česnek
Jak na to?
Starý chléb nakrájejte na kostičky a nalijte na něj vodu tak, aby se do něj vsákla. Chléb s vodou rozmixujte a vytvořte těstíčko. Přidejte uzené maso nakrájené na kostičky, vejce, nastrouhaný sýr, česnek, majoránku, sůl a pepř. Vytvořte z těsta malé placičky. Rozpalte si v pánvi olej a usmažte je dozlatova. Po usmažení se dají placičky jíst samostatně na chuť, nebo je můžete použít jako přílohu k masu či salátu. Navíc jsou dobré za tepla i za studena. Se surovinami si můžete hrát a přidat to, co máte rádi právě vy.
Starý chléb se dá využít i jinak
Pokud se vám nechce do placiček, nabízí se ještě další využití. Každého možná napadne zpracovat ho na strouhanku, ale jsou i další způsoby. Starší chléb funguje perfektně na zahuštění některých typů omáček nebo guláše, případně se z něj dá udělat chlebová omáčka. Co by vás nejspíš nenapadlo, je připravit si chlebové pesto. Starý chléb rozmixujete na strouhanku, přisypete do mixéru bylinky (například bazalku, mátu), ořechy, sůl a pepř. Pak ke směsi postupně přiléváte olivový olej a pesto mixujete až do požadované konzistence. V lednici vydrží až 5 dní.
Připravte si topinky nebo krutony
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak starý chleba zužitkovat, je usmažit na pánvi topinky. S utřeným česnek jde o lahůdku, která může být součástí rychlé večeře. Podobně jako topinky se připravují i krutony, jen musíte chleba nakrájet. Použít se dají buď do polévek, nebo na salát.
Foto: Shutterstock
Jednodušší je obalovaný chleba ve vajíčku