Bramborový salát, bramborové placky nebo bramborové knedlíky. To je výčet jen několika jídel, k jejichž přípravě potřebujeme vařené brambory.
Uvařit brambory samozřejmě není problém. Oloupat je ale může být občas oříšek. Někdy se brambora svlékne ze slupky jako po másle, ale jindy ji odtrháváme pryč po půl centimetru. Je to otrava a zbytečně ztracený čas.
O něco lépe se loupou brambory hned povytažení z horké vody, ale opařit se také není žádná výhra. Navíc se vám slupky lepí na nůž, na prsty a také zpět na už oloupanou bramboru.
Nařízněte slupku nožem
To by ale nebyli chytří lidé, aby i na tento problém nenašli řešení. Malou vychytávku, která tuto zdlouhavou činnost zkrátí. A zaručí, že jednoduše a rychle oloupete jakoukoli bramboru, pokud jí jen trochu narušíte slupku.
Každou bramboru ještě zasyrova po obvodu nařízněte. Stačí jen lehce, abyste prořízli slupku. Snažte se ale řezem vytvořit uzavřený prstenec. Potom dejte takto připravené hlízy do vody a vařte je až do změknutí.
Uvařené brambory přendejte do mísy s ledovou vodou. Klidně přidejte i pár kostek ledu a nechte vychladnout. Potom stačí každou bramboru uchopit mezi prsty a ona vám ze slupky sama vyklouzne.
Postačí i vidlička
Pokud se vám nechtějí nařezávat prstence, postačí i propíchat ještě syrovou bramboru vidličkou. Voda se tak dostane pod slupku, naruší její přilnavost k bramboře a usnadní vám tak posléze její loupání.
Už žádné nože, spálené a ulepené prsty, zbytečně promrhaný čas. Mísu brambor zbavíte slupek za pár minut. Je to dokonce jednodušší a rychlejší, než škrábat syrové brambory. Navíc v bramboře vařené ve slupce zůstanou cenné vitamíny a minerály, které by se jinak vyplavily do vody.
Samozřejmě nové brambory s jejich velmi tenkou slupkou i nadále jen tak lehce oškrábejte nožem nebo drátěnkou.
Jak jednoduše oloupat brambory se můžete podívat v přiloženém videu:
Foto: Shutterstock