Bujón, masox nebo také Gráfova kostka. Tento název si vybaví spíše milovníci pamětnických filmů. Masox se stal alternativou klasických hovězích vývarů již před sto lety a jejich sláva zdaleka neopadá. Je to dáno i hektickou dobou, kdy díky bujónu zabere příprava polévky z kostky minimum času a je vždy po ruce. Zdravý masox si můžete připravit i sami doma a bude chutnat ještě líp, než kdybyste ho kupovali. Kostka totiž obsahuje velký podíl soli, zhruba 50 %, a ztuženého tuku, dalších 20 % objemu, na úkor masové složky. Navíc je plný tzv. éček – glutamátu sodného (E 621) a inosinanu sodného (E 631), které se do masoxu přidávají pro zvýraznění chuti.
Tyto látky však nejsou prospěšné pro naše zdraví a mají za nežádoucí účinky hlavně bolesti hlavy, nevolnost a bolest žaludku. Domácí masox neobsahuje žádné z těchto látek, a mimoto je ekonomicky výhodnější. Pojďte se podívat na recept.
Seznam ingrediencí
- 200 gramů hovězího masa
- 1 kg brambor
- kousek celeru
- 2 bílé petržele
- 2 větší mrkve
- pórek
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- Hrst čerstvých bylinek (například majoránku, petrželku, libeček apod.)
- 5 lžic oleje
- lžíce másla
- sůl
Postup
Všechnu zeleninu i maso očistěte a nakrájejte na kostičky, bylinky nasekejte na malé kousky. Začněte tím, že osmažíte maso na oleji s máslem. Máslo dá bujónu dobrou chuť a olej zamezí připalování masa. Až se maso zatáhne, přidejte zeleninu a nechte ji rozvonět. V tu samou dobu, co jste přidali maso, vmíchejte i bylinky.
Osolte a zalijte vodou. Nemusíte to s ní přehánět, stačí zalít suroviny tak, aby byly ponořené, jako když vaříte brambory. Vařte asi hodinu a půl, dokud maso nezměkne. Poté všechno rozmixujte, a následně nechte v hrnci odpařit přebytečnou vodu. Musíte často míchat, aby se vám směs nepřipálila.
Odstavte z plotny a připravte si vyšší větší plech, který vyložíte pečicím papírem. Nalijte tam hotovou směs a plech přikryjte utěrkou, aby se tam neprášilo. Uložte třeba do trouby nebo do chladné komory, pokud máte, a nechte směs 24 hodin vyschnout. Směs by měla být vysoká cca 1 cm, zkrátka jako kupovaný masox.
Druhý den směs nakrájejte na kostičky a uchovávejte v mrazáku. Při dalším vaření stačí jen otevřít mrazák a uloupnout si bujónu, nakrájené kostičky půjdou dobře od sebe.
Foto: Shutterstock, zdroj: Simplebites