Kuřecí maso je jedno z nejčastěji zpracovávaných mas v českých domácnostech. Zejména děti zkrátka milují kuřecí řízky, a pokud jsou opravdu luxusně usmažené, rádi si na nich pochutnají i dospělí. Kuřecí prsa však nemusíme zpracovávat jen na řízky – je tak oblíbené, že existují stovky receptů na to, jak si je připravit. Základ dokonalého receptu je však stejný: kvalita masa a správné naporcování.
Jdeme krájet
Ze všeho nejdříve je třeba zbavit maso všech blan, nečistot nebo zbytků kostí, které se na nich někdy mohou objevit.
Kuřecí prsa jsou vysoká, proto je potřeba je při přípravě řízku nebo třeba rolády rozříznout na polovinu. Prsa krájíme podélně – jednou rukou si maso přidržíme dlaní a druhou je prořízneme zhruba v polovině délky a snažíme se o co nejrovnoměrnější řez.
Někdy to bez paličky nejde
Rozkrojením sice vyřešíme přílišnou výšku prsou, která by mohla zabránit dostatečnému propečení, ale maso stále zůstane nerovnoměrně vysoké. To lze vyřešit paličkou na maso. Myslete však na to, že kuřecí maso je poměrně křehké, a proto by se i mělo naklepávat s citem.
Zakryjte kuřecí plátky potravinářskou fólií – zaprvé tak trochu ochráníte strukturu masa před rozbitím, zadruhé vám nebudou po kuchyni létat kousky masa. Při přípravě kuřecích řízků stačí prsa naklepat jen mírně – soustřeďte se na vyšší místa a pokuste se maso naklepat rovnoměrně tak, aby mohl být řízek šťavnatý a rovnoměrně propečený.
Pokud se chystáte na roládu, pak je třeba maso rozklepat na tenčí plátek, tam se nemusíte bát přitlačit.
Základem je kvalitní maso
V případě jakéhokoliv masa je dobré znát jeho původ. Pokud odebíráte maso z nějaké blízké farmy, biostatku anebo od prověřeného řezníka, máte vyhráno. Maso bude s největší pravděpodobností čerstvé a kvalita se projeví i na jeho chuti. Dobře však víme, že ne vždy je taková možnost a někdy zkrátka skončí v košíku i maso ze supermarketu. Pak dbejte na to, aby měla kuřecí prsa správnou barvu a nezapáchala a zpracujte je co nejdříve to bude možné.
Foto: Shutterstock