Sladká dobrota vám prodlouží život. Podpoří mozek a zamezí rakovině. Konzumujte ji v tomto množství

Většina lidí se zabývá otázkou, jak si co možná nejvíce prodloužit život. Přeci jen, na tomto světě chceme být co nejdéle, abychom si to mohli pořádně užít. Ačkoliv část toho, jak dlouho tu pobudeme, je rozhodnuta už v moment našeho narození tím, jakou genetickou výbavu dostaneme do vínku, stále ještě existuje spousta faktorů, které můžeme ovlivnit.

Velká porce antioxidantů

Obvykle na tomto místě uvedeme věci, které byste neměli konzumovat, protože vám to škodí. Tentokrát ale uděláme výjimku a povíme si pro změnu o potravině, která nám pomůže život podstatně prodloužit a do které byste to zřejmě vůbec neřekli.

Jde totiž o dobrotu, kterou si řada lidí dopřává spíše s pocitem viny. Ano, čokoláda. Přesněji řečeno tmavá čokoláda, protože ostatní druhy zase ta zdravotně přínosné nejsou, spíše naopak.

Pokud jste se domnívali, že tmavá čokoláda tělu škodí, už se nemusíte obávat. Ve skutečnosti naopak prospívá, a to především tím, že obsahuje spoustu skvělých antioxidantů. Ty snižují oxidační stres v těle, redukují záněty a celkově působí preventivně vůči různým nemocem. Aby toho nebylo málo, dokáže tmavá čokoláda také snížit krevní tlak.

Foto: Shutterstock

Skvělý vliv na mozek

Velmi zajímavý výzkum v tomto ohledu provedla renomovaná univerzita v Harvardu. Její vědci zjistili, že lidé, kteří si dali za měsíc tři tabulky tmavé čokolády, měli o celých 36 % nižší riziko předčasného úmrtí. Ukázalo se, že pravidelná konzumace tmavé čokolády snižuje rizika onemocnění rakovinou a kardiovaskulárními chorobami.

V tmavé čokoládě najdeme velké množství minerální a antioxidantů, zejména takzvaných flavonoidů. Ty jsou v poslední době předmětem vědeckého zájmu, protože se zjišťuje, jak moc prospěšné pro tělo jsou. Platí přitom, že čím tmavší čokoláda je, tím více těcht prospěšných látek obsahuje.

Studie také prokázaly, že tmavá čokoláda skvěle působí na mozek. Dokáže totiž eliminovat zánětlivá ložiska v mozku, která mohou dlouhodobě spouštět neurodegenerativní procesy. Zároveň zlepšuje přívod krve do mozku. Díky tomu také zlepšuje paměť či pozornost.

Foto: Shutterstock, zdroje: Everydayhealth, Cleveland Clinic

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Hořkou čokoládu mám ráda.
Proč musíte u všeho vnucovat kolik čeho musí člověk sníst? To jsou strašné hlouposti.