Jak se dožít co možná nejvyššího věku? To je otázka, kterou si lidé zcela logicky kladou odpradávna. Délku života každopádně ovlivňuje hned několik faktorů. S genetickými predispozicemi nic neuděláme, ale pokud jde o životosprávu, zde můžeme změnit mnoho. Dnes se přitom nebudeme zabývat tím, co byste neměli jíst, ale naopak tím, co by vám mohlo pomoci život prodloužit.
Bohatá na antioxidanty
A světě div se, není to tentokrát žádná zdravá zelenina, ale pochoutka, do které byste to možná neřekli. Tmavá čokoláda je přesně tím, co byste měli zařadit do svého jídelníčku, pokud vás přepadne mlsná. Nejenže díky tomu odoláte sladkostem, které jsou pro zdraví škodlivé, ale navíc tělu doplníte antioxidanty, které ho chrání před různými nemocemi. Ukazuje se také, že tmavá čokoláda dokáže snížit krevní tlak.
Podle výzkumu provedeném Harvardskou univerzitou má tmavá čokoláda širokou škálu výhod, z nichž mnohé podpoří šance na dlouhý život bez chorob. Studie ukázala, že lidé, kteří jedli tři tabulku tmavé čokolády měsíčně, měli o 36 % nižší pravděpodobnost předčasné smrti. Vědci tak zjistili, že pravidelná konzumace tohoto typu čokolády snižuje úmrtnost na kardiovaskulární a nádorové nemoci.
Pozitivně působí na mozek
Pravděpodobným důvodem prospěšnosti tmavé čokolády je vysoký obsah flavonoidů. Obecně platí, že čím více kakaa v čokoládě je, tedy čím je tmavší, tím více aktivních sloučenin obsahuje. “Tmavá čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů a minerálů. Zároveň obsahuje méně cukru než mléko,” uvádí Medical News Today. “Některé studie naznačují, že tmavá čokoláda může snížit riziko srdečního onemocnění, redukovat záněty v těle a inzulinovou rezistenci a zároveň zlepšovat funkce mozku.“
Dobře zdokumentovány jsou i výhody tmavé čokolády na potlačování zánětů v mozku. Některé sloučeniny obsažené v tmavé čokoládě mají schopnost vylepšit paměť, pozornost, reakční čas i schopnost řešit problémy. Je to zřejmě způsobeno tím, že flavonoidy podporují proudění krve do mozku.
Foto: Shutterstock, zdroje: Healthline, Medical News Today, Harvard Health
Termín “tmavá čokoláda” je zavádějící – snad by bylo lepší “hořká čokoláda”, a to aspoň 70%.
To, že je čokoláda tmavá, nezaručuje množství kakaa – to zaručí jen informace na obalu…