Kdo by neznal jablečný závin, štrúdl nebo také štrudle. Oblíbený jablečný moučník u nás již zdomácněl. Většina z nás má ráda příjemnou kombinaci nakyslých jablek a sladké chuti. Doma si teď můžete připravit i moučník, jehož původ provází v rodné Francii legendy. Obrácený jablečný koláč je v zemi svého původu známý jako Tarte Tatin.
Čemu vděčí Tarte Tatin za své jméno?
Legenda vypráví o dvou sestrách, které ve své restauraci připravovaly koláč s jablky. Jedna z nich z nepozornosti zapomněla dát pod jablka těsto, a tak ho, ze zvědavosti, položila až na jablka. Jiná verze mluví spíše o nešikovnosti jedné z nich, která při vyndávání z trouby koláč upustila, ale protože už nebyl čas připravit nový, sebrala ho a servírovala ho s jablky na povrchu.
Ať už je tato legenda pravdivá nebo ne, získává si moučník Tarte Tatin tolik příznivců, že by bylo škoda jeho kouzlo neobjevit i v našich domácnostech.
Jak nám chutná
Stejně jako u jablečného závinu na první ochutnání zaujme vláčná, šťavnatá chuť sladkokyselého ovoce. Tato chuť je ale doplněna voňavým karamelem, který mu dodává osobitost. Jeho příprava není složitá a to i díky tomu, že je obrácený naruby. Nepovede-li se vám udělat ukázkové těsto, nemusíte se bát, že by případné hosty nezaujal. Všechny nedostatky totiž právě jeho otočením zakryjete.
Jednoduché ingredience pro přípravu těsta
Pro přípravu těsta stačí následující:
- 225 g hladké mouky
- 90 g krupicového cukru
- 1 celé vejce
- 40 g másla
- špetku soli
Ze všech ingrediencí vypracujte pevné těsto, které nechte minimálně hodinu uležet zabalené v potravinové fólii v lednici. Mezi tím si můžete připravit jablka s karamelem.
Na karamel potřebujete pouze tři ingredience:
- 40 g másla
- 100 g krupicového cukru
- lžičku skořice nebo pět kousků badyánu
Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na menší kousky. Na pánvi připravte karamel. Rozpusťte máslo a cukr a do zezlátnutí nechte povařit. Poté přidejte koření a nakrájená jablíčka. Z každé strany 5 minut restujte, aby jablka lehce změkla a aby se v karamelu dobře obalila. Hotovou směs nalijte na pekáček tak, aby pokrývala celé jeho dno.
Vyndejte těsto, rozválejte válečkem a zakryjte jím všechno ovoce. Nakonec těsto propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára a tekutina nevytekla po okrajích. Pečte na 180 °C asi 30 minut.
Poté, co vyndáte koláč z trouby, ho nechte chvíli chladnout. Pokud byste ho vyndali dříve, mohlo by se rozpadat. Po zchladnutí položte velký talíř nebo tác na pekáč a obraťte ho. Koláč můžete servírovat s kopečkem oblíbené zmrzliny, šlehačky nebo lžičkou jogurtu, která jeho chuť odlehčí.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cuisine Actuelle
Já zkoušela dnes a po delší době se mi podařilo těsto vypracovat jde to ale chvíli to trva
Vypracovat těsto z těchto surovin? Kdo to dokáže? I s vajíčkem je to jen drobenka.
Zrovna dělám, jako do každého tuhého těsta jsem přidala mléko, cca 3 lžíce. Uvidíme:-)
Asi někdo zapomněl poměr surovin. Z tohoto nejde vypracovat žádné těsto. Přidala jsem vajíčko, teochu oleje a ještě trochu mouky a vypadá to konečně jako těsto