Meloun je oblíbenou letní pochoutkou. Dá se jíst samotný, přidává se do dezertů nebo nápojů. Ale většina lidí ho nedokáže využít celý, přitom slupka obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů. Věděli jste, že se z ní dá připravit chutný džem? Existují dokonce dva způsoby. Je jen na vás, který vyzkoušíte.
Jednoduchý melounový džem
První způsob je snadný a rychlý, je určený k přímé konzumaci. Postačí vám jen několik ingrediencí. Budete potřebovat 600 g melounových slupek, 2 pomeranče, citrón a 200 g cukru. Nejprve okrájejte ze slupek zelené okraje. Pak slupky nakrájejte na malé kostičky, dejte do mísy, přidejte citrónovou šťávu a cukr. Směs promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a odložte do lednice odpočinou, nejlépe do druhého dne. Další den vyndejte z lednice, přesypte směs do hrnce a přidejte pomeranče pokrájené na kousky. Hrnec dejte na sporák a nechte lehce probublávat asi 45 minut. Nakonec nechte vychladnout a vše promixujte ručním mixérem. Můžete buď využít ihned, nebo naplnit do sklenic a otočit je dnem vzhůru – pak vydrží déle.
Melounový džem jinak
Na druhý způsob budete potřebovat více ingrediencí. Kromě 1 kg slupek si připravte 200 ml jablečného octa, 1 kg želírovacího cukru, 1 vanilkový cukr a citrón. Narozdíl od předchozího receptu můžete rovnou začít s přípravou. Připravte si kostičky melounu jako v předchozím případě. Místo do mísy je vložte rovnou do hrnce. Přidejte 2 l vody, 200 ml octa a necháte 2 hodiny pomalu vařit. Po dvou hodinách slijete, prolijte studenou vodou a vraťte na sporák. Přidejte cukr, ½ litru vody, šťávu z citrónu a citronovou kůru. Pak směs vařte, dokud nezhoustne. Rozmixujte do požadované konzistence a přendejte do sklenic. Ty otočte na 5 minut dnem vzhůru, a pak na půl dne zabalíme do utěrek nebo do deky. Takto připravený vydrží dlouho.
Foto: Shutterstock