Smažený sýr tím nejlepším a nejzdravějším způsobem. Zkuste ho dát do trouby

Smažák patří k nejoblíbenějším obědům, které si na výletě dopřejeme v restauraci. Doma si totiž jeho přípravu neumíme představit. Vždy se nám jaksi rozteče a nedrží tvar. Je to ale jen tím, že jej nepřipravujeme správně. Snadno to změníme.

Nástup na smažák!

Stejně jako naše děti, i my jsme milovali smažák. Po dlouhém výšlapu jsme jej už zdáli viděli v našich představách a pro mnohé byl snad jedinou motivací na předlouhém poznávacím výletu. Dnes již s láskou vzpomínáme na snahu našich rodičů, kteří se s námi snažili objet krásy zemí českých a my jsme to ve svém nízkém věku ještě nedoceňovali.

Historie se opakuje. Možná i vy slyšíte od svých dětí, že se jim na vlastivědnou exkurzi, kterou jste jim připravili, příliš nechce. Tak použijete „zakázané“ prostředky v podobě nezdravé motivace. Smažák, hranolky, tatarka nebo kečup. A už sedí spořádaně v autě a těší se na výklad nedalekého muzea o broucích žijících v naší krajině!

Smažák se vám podaří i doma

Snad všichni jsme to už zkusili. Obalíte zakoupený sýr a vložíte jej na pánev. V peci se zatím připravují hranolky. No jo, ale místo dobroty je z toho jakýsi ne příliš povedený pokus. Sýr vytéká do všech směrů, až se úplně rozprostře po pánvi. Chuť i podoba se příliš nepodobají dobrotě z restaurace.

Foto: Shutterstock

Zkuste jednoduchý trik a můžete smažit i na pánvi

V obchodě si zakupte goudu nebo eidam a předem si je nechejte nakrájet na plátky o síle zhruba jednoho centimetru. Vybírejte plnotučné sýry.

Následuje trojobal. Domácí trojboj, který zvládnete během několika minut. Abyste se ujistili, že sýr skutečně nevyteče, můžete přidat ještě vrstvu vejce a strouhanky.

A nyní skvělý trik. Když je vše obaleno, vložte obalené sýry na půl hodiny do mrazáku. Poté je přeneste přímo na připravenou pánev s rozpáleným tukem.

Smažení v troubě je snadné

Pokrm možná bude potřebovat přejmenovat a nový recept na „pečený sýr“ se rychle uchytí i ve vaší rodině. Pro tuto dobrotu si před obalováním sýrů zapněte troubu na 200 stupňů Celsia. Obalte sýry klasickým způsobem. Následně je vložte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte pár kapek oleje.

Pečený sýr ponechte v troubě na dobu dvaceti minut, až bude strouhanka pěkně křupavá.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Chlapečku a proč ten sýr smažit – kvalitní sýry je lépe sežrat bez smažení.