Mikrovlnná trouba obrovským způsobem zjednodušila život a lidé už si bez ní nedokáží představit jakoukoliv kuchyň. Obvykle v ní přitom ohřívají jídla přímo v plastu, ať už jsou takto připravená přímo z obchodu nebo plastové krabičky slouží k jejich uchování a následně putují rovnou k ohřevu v mikrovlnce.
Hrozí uvolnění chemikálií
Pokud jste se nad tím někdy pozastavovali a ptali sami sebe, zda si ohříváním jídla v plastu náhodou neškodíte, potom vám nabízíme pohled odbornice na slovo vzaté.
Jak se ukazuje, ohřev jídla v plastu prostřednictvím mikrovlnné trouby možný je, avšak existuje několik důvodů, proč to raději nedělat. Vysoká teplota, jež produkují mikrovlny totiž může vyvolat uvolnění chemikálií z plastu. Nejčastěji jde o bisfenol A (BPA), který je běžnou součástí plastových nádob na potraviny nebo lahví na vodu.
Podle odbornice na toxikologii Kelly Johnson-Arborové se plasty v mikrovlnné troubě mohou začít rozkládat. Tím pádem se chemikálie dostává do jídla a následně i do těla. BPA nicméně není jedinou látkou, která v tomto ohledu vyvolává obavy. Do jídla se mohou uvolnit i ftaláty, které jsou v plastu používány proto, aby mu dodaly pružnost a odolnost. Pokusy na zvířatech přitom ukázaly, že tyto látky mohou negativně ovlivnit reprodukční zdraví zvířat. Předpokládá se, že podobným způsobem se podepíší i na lidech.
“Uvolňování chemikálií se neděje pouze v mikrovlnné troubě. Může k němu dojít kdykoliv, kdy se plast jakýmkoliv způsobem zahřeje či poškodí,” uvedla toxikoložka Johnson-Arborová.
Jak jídlo správně ohřát
Podle expertů je tak vhodné jídla v plastu v mikrovlnné troubě ohřívat jen ve výjimečných případech, ale pokud možno vůbec. Ukazuje se, že dlouhodobé vystavení se uvolňovaným chemikáliím může způsobovat závažná onemocnění. Jde především o poruchy plodnosti, rakovinu, cukrovku druhého typu, obezitu nebo kardiovaskulární choroby.
“Když už musíte použít plastovou nádobu nebo láhev k ohřevu, ujistěte se, že nese označení bez BPA. Tak se můžete vyhnout velkým problémům,” radí expertka.
Do mikrovlnné trouby raději používejte skleněné nebo keramické nádoby, které jsou odolné vůči vysokým teplotám. Když už chcete využít třeba jednorázové talíře, používejte ty z papíru bez plastového povrchu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong
Kdejaký debil už dneska ví, že ne každý plast je vhodný pro použití v mikrovlnce – a nejlepší je použít bílý nezdobený porcelánový talíř nebo misku, že.
Plasty, vhodné pro použití v mikrovlnce mají patřičný symbol – stejně jako mají svůj symbol plasty vhodné do mrazáku nebo do myčky 😛