O nás Češích se říká, že jsme národ pivařů. Možná na tom něco bude. Kromě zlatavého moku se naše kuchyně může pochlubit pivním gulášem, pivní klobásou, pivním sýrem, pivem podléváme masa při pečení…, tak proč bychom si nemohli upéct z piva i chleba.
Nezáleží na tom, jak jste zkušené pekařky
Pivní chléb můžete upéct jak v domácí pekárně, tak s pomocí droždí v troubě a ty zkušenější, pokud ještě neznají, samozřejmě mohou upéct i kváskový pivní chleba.
Pivní chléb z domácí pekárny je nejrychlejší a nejjednodušší
Budete potřebovat:
- 200 ml vody
- 200 ml světlého piva desítky
- 230 g celozrnné pšeničné mouky
- 180 g pohankové mouky (pokud nemáte, dejte víc hladké mouky)
- 180 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička soli
- 50 g sezamových semínek (mohou být i lněná)
- lžička cukru
- 1 a půl lžičky suchého droždí
Postup:
Všechny suroviny vložte do pekárny, pečte na program Klasik nebo podobný, dle typu vaší pekárny, asi 3 ½ hodiny. A to je celé.
Chléb je opravdu moc dobrý, vláčný a vydrží vám dlouho měkký.
Pivní chléb pečený v troubě – náročnější varianta
Budete potřebovat:
- 3 hrnky celozrnné pšeničné mouky
- 1 a 1/2 hrnku piva
- 2 lžičky soli
- 1 lžička octa
- půl kostky droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička tymiánu
- podle chuti nasekaný česnek, opečená cibulka, olivy, škvarky, semínka..
Postup:
Do hnětací mísy dejte mouku, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte vlažné pivo a všechny ostatní přísady. Vypracujte nelepivé těsto, které nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut. Potom z těsta vytvarujte bochník a poprášený moukou ho vložte do zapékací skleněné mísy. Pečte asi 40 minut při teplotě 200 °C. Nakonec sundejte poklici a pečte ještě přibližně 15 minut odkryté.
Kváskový pivní chléb pro zkušenější pekařky
Pokud jste kváskový chléb ještě nepekly, ale rády byste to vyzkoušely, najděte si na internetu kváskovou mapu. Ta sdružuje v rámci celé republiky majitele kvásků, kteří jsou ochotni se o ten svůj podělit.
Určitě najdete některého i blízko vašeho bydliště, abyste si nemusely kvásek vyrábět samy. Není to sice těžké, ale trvá delší dobu, než vypěstujete kvásek natolik silný, aby vám díky němu chléb pěkně vykynul.
Budete potřebovat:
Na rozkvas:
- 2 lžíce žitného kvásku
- 100 g vody
- 30 g žitné chlebové mouky
- 70 g celozrnné chlebové mouky
Do těsta
- 200 g piva
- 80 g vody
- 2 lžičky soli
- 30 g žitné chmelové mouky
- 340 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžičky kmínu
- Slunečnicová a lněná semínka
Postup:
Večer smíchejte suroviny na rozkvas a nechte směs 10 – 12 hodin kynout. Ráno přidejte všechny ostatní ingredience, vypracujte těsto a nechte dalších 3 – 5 hodin kynout.
Nakynuté těsto zpracujte na pomoučeném válu do tvaru bochníku, ten vložte do pomoučené ošatky, posypte moukou i na povrchu, přikryjte utěrkou a nechte znovu asi hodinu nakynout.
Troubu rozehřejte na 250 °C, vložte do ní prázdný plech, aby se rozehřál a druhý prázdný plech s vodou dejte na dno trouby. Nakynutý chléb bleskově přendejte z ošatky na rozpálený plech a rychle troubu zavřete. Po deseti minutách ztlumte troubu na 200 °C a pečte dalších asi 25 minut, podle barvy kůrky. Upečený bochník nechte vychladnout na kovové mřížce.
Určitě se nechte některým z našich chlebů inspirovat. Uvidíte, že budete nadšeni nejen vy, ale každý, komu dáte ochutnat.
Foto: Shutterstock