Snědli jste mastné jídlo? Vyzkoušejte rychlou záchranu, která napraví škody

I když se snažíme zdravě stravovat, občas dostaneme chuť na mastné jídlo, po kterém máme výčitky. Zkuste zmírnit negativní dopad tučného jídla zvyšujícího cholesterol.

Cholesterol je mastná kyselina produkovaná v játrech, která pomáhá při mnoha tělesných funkcích. Vyšší hladiny cholesterolu v krvi mohou vést k ucpání tepen a způsobit srdeční infarkt. Na vině jsou hlavně mastná jídla a sedavý životní styl. Podle výzkumu už jedno mastné jídlo umí zvýšit hladinu cholesterolu v těle, jak se píše na timesofindia.com. Udržte si hladinu cholesterolu pod kontrolou i po mastném jídle.

Vypijte teplou nebo vlažnou vodu

Pití vlažné vody po mastném jídle pomáhá proti nežádoucím účinkům. 1 až 2 sklenice teplé vody pomohou při čištění střev a chrání je před poškozením. Vyhněte se dalšímu jídlu a nepijte nic studeného, jinak olej ztuhne a jídlo je těžko stravitelné.

Zacvičte si nebo se projděte

Po těžkém jídle se dopřejte fyzické aktivity, jako je svižná chůze, chození po schodech nebo práce na zahradě. Spálíte kalorie a promasírujete játra i střeva.

Nechoďte hned do postele

Po těžkém jídle si nejděte hned lehnout do postele. Počkejte alespoň 2 hodiny, ať poskytnete tělu čas na strávení potravy a neukládáte ho přímo ukládat ve formě tuků.

Dejte si med a jablečný ocet

Med pomáhá na mastná jídla jako protijed. Smíchejte jednu čajovou lžičku medu ve sklenici teplé vody, přidejte do ní 2 lžičky jablečného octa a vypijte.

Citronová šťáva

Smíchejte 1 lžíci citrónové šťávy a 2 špetky himalájské soli ve sklenici teplé vody a vypijte.

Foto: Shutterstock

Přípravek Triphala

Triphala je přírodní bylinný doplněk obsahující kombinaci plodů na vnitřní pročištění, regeneraci a obnovu organismu. Lžíci prášku smíchejte ve sklenici teplé vody.

Dlouhé koření Pippali

Dlouhé koření je speciální druh koření Pippali, které posiluje žaludek i trávení a odstraňuje toxické látky z těla. 2x denně po dobu 3 až 4 dnů vypijte 2 špetky prášku s dlouhým pepřem a teplou vodou spolu s medem.

Bylina Guggul

Guggul je bylina pro snižování hladiny cholesterolu a zmírnění nepříznivých účinků stravy s vysokým obsahem cholesterolu. Základ tvoří hnědý extrakt z Indického stromu Commiphora mukul, který je termogenním antioxidačním spalovačem tuku.

Kardamon s himalájskou solí

Pro okamžitou úlevu si dejte 1 nebo 2 tobolky kardamonu s krystalky himalájské soli.

Semena fenyklu a libečku

Smíchejte stejné množství semen fenyklu a libečku a jezte je 2x denně po dobu 3 až 4 dnů.

Foto: Shutterstock, zdroj: timesofindia.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments