Sůl. Nezbytná surovina nejen v kuchyni. Vaření bez ní se stává velmi nepříjemným zážitkem. Kdo má zdravotní obtíže a musí se soli vzdát, loučí se s ní jen velmi těžko. Ostatní část populace si mírné solení stravy dovolit může. Jaké známe druhy soli a v čem se liší?
Tip: Používejte sůl s mírou. Nadbytečné množství škodí orgánům
Mořská sůl
Mořskou sůl zakoupíte ve formě hrubších krystalů nebo jemně namletou. Oproti kuchyňské soli obsahuje důležitý jód. U jódu je však problém s jeho postupným vyprcháním. Snažte se sůl s jódem skladovat v dóze s kvalitním těsněním. Jód pomáhá štítné žláze v regulaci hormonů v těle. Obsahuje i brom, který posiluje nervový systém. Používá se v kuchyni nebo do koupele. Je možné z ní vyrobit i pleťové masky a hojivé zábaly.
Hořká sůl
Sůl, která obsahuje příměsi hořčíku a síranu. V koupeli pomáhá unaveným svalům a uklidňuje nervový systém. Koupele s hořkou solí se doporučují při bolestech hlavy, kožních onemocněních, poruchách spánku nebo potížích s vysokým krevním tlakem.
Himalájská sůl
Himalájská sůl obsahuje sodík, hořčík, draslík, vápník, fosfor i železo. Běžně se používá při vaření, do koupele a vyrábějí se z ní nejrůznější dekorační předměty. Oblíbená je jako svícen, kdy plamen svíčky pomáhá do vzduchu uvolnit částečky himalájské soli.
Alpská sůl
Sůl, která se nachází hluboko pod Alpami je velmi čistá a kvalitní. Získává se z přírodní alpské pramenné solanky odpařováním. V kuchyni je oblíbenější než běžná kuchyňská sůl.
Gurmánské speciality
Na trhu objevíte i celou řadu solí, které se dochucují nejrůznějšími způsoby. Oblíbená je kouřem uzená mořská sůl. Udí se podobně jako maso a pokrmy poté získávají charakteristickou uzenou příchuť. Populární je i sůl bylinková nebo s nejrůznějšími druhy koření.
Ručně sbíraná Fleur de Sel
Unikátní sůl, která se sbírá z mořské hladiny a speciálně se suší na slunci. Vypadá jako vločky nebo drobné květinky. Na běžné vaření si ji ale asi pořizovat nebudeme. Kilogram této solné královny vychází na více než tisíc korun.
Pozor na doporučený denní příjem soli. Nemá překročit pět gramů. Započítat musíte veškerý obsah soli ve zkonzumovaných potravinách.