Spálenou cibulku na pánvi nemusíte vyhazovat. Přidejte jednu věc a bude dokonalá

Pokud se vám na pánvi připálí cibulka, může to často znamenat, že je v ohrožení celý pokrm, který se chystáte připravovat. Je nejlepší cibuli vyhodit a začít znovu, nebo existuje možnost, jak ji ještě zachránit?

Černou cibulku vyhoďte

Pokud nejste nuceni extrémně spořit, pak je vždycky lepší spálenou cibulku vyhodit, nakrájet si novou a začít znovu a dávat větší pozor. Připálená cibule totiž zhořkne a ovlivní celkovou chuť pokrmu – zvlášť, když ji dáváte jako základ do omáčky, bude v ní připálenina dost cítit.

Někdy však je třeba šetřit nebo třeba nemáte jinou cibuli po ruce, a tak si musíte poradit s tím, co máte.

Lehce připálená cibulka

Jestliže se vám cibulka připálila jen zlehka, dá se věc ještě zachránit. I hodně hnědá cibule nemusí být hořká, problém jsou vyloženě zčernalé kousky. Jestliže se vám tedy přichytila cibule jen trochu, rychle ji odstavte, případně přesypte do jiné nádoby a s pomocí pinzety vytahejte připálené kousky. Zbytek můžete použít.

Jakmile se cibule začne pálit, je nejdůležitější ji okamžitě stáhnout ze zdroje tepla. Kromě přesypání do jiné nádoby, můžete cibulku také podlít trochou teplé vody či třeba vínem, aby se přestala smažit. Pomůže vám také kostka ledu, kterou do pánve vhodíte – led se rozpustí a okamžitě cibuli zchladí, takže se přestane připalovat. Dávejte si však pozor na prskání, ať se nezraníte!

Foto: Shutterstock

Jak dostat připálenou chuť z omáčky

Jestliže se vám přichytil základ na omáčku nebo omáčka samotná a ve výsledku je chuť připáleniny cítit, vyzkoušejte některou z babských rad. Dříve hospodyňky do připálené omáčky přidávali třeba patku chleba, která do sebe hořkou chuť nasála. Podobně pomůže povařit v omáčku bramboru nebo třeba mrkev – nicméně chléb je nejlepší, protože máte jistotu, že neovlivní celkovou chuť.

Smetanovou omáčku zase můžete zkusit vylepšit trochou mouky rozmíchané ve smetaně a přidání plátku citronu – i to by mělo hořkost stáhnout. I zde však platí, že může dojít k lehké změně chuti.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments