Spinocelulární karcinom patří po celém světě k nejběžnějším typům rakoviny. Velmi často se vyskytuje v ústní dutině. Je přitom všeobecně známo, že mezi rizikové faktory tohoto zrádného druhu rakoviny patří kouření, konzumace alkoholu nebo infekce lidským papilomavirem HPV.
Patogeny, které způsobují nádory
Nová studie vědců z Kalifornské univerzity ale odhalila, že spouštěčem těch nejagresivnějších forem rakoviny jsou především patogeny, které se nacházejí v ústech a okolí zubů.
Vědci pod vedením Yvonne Kapily v průběhu výzkumu na myších odhalili tři druhy paradentálních patogenů. Jde o Porphyromonas gingivalis, Treponema denticola a Fusobacterium nucleatum. Ukázalo se, že všechny tři způsobují myším nádory. Podle autorů jde o první důkaz hypotézy, že paradentální patogeny mohou způsobit rakovinu v ústech.
Pozitivní zprávou je fakt, že vědci při pokusech také objevili látku, která by mohla působit proti nádorovému bujení. Jde o nisin, který je známým konzervantem potravin. Výzkum ukázal, že zpomaluje či dokonce zcela zastavuje tvorbu patogenů.
Hygiena ještě důležitější než dřív
Proti patogenům v ústech ale funguje také mnohem běžnější věc a tou je obyčejná zubní hygiena. Podle odborníků by se lidé obecně měli vyhnout konzumaci jídel, které způsobují skvrny na zubech. Optimální je vyvarovat se pití kávy, černého čaje či vína a přestat s kouřením. To je pochopitelně složité, a pokud se těchto nápojů nechcete zříct, čistěte si alespoň zuby pastou, která obsahuje bikarbonát sodný.
Pokud se chcete zbavit patogenů v ústech, měli byste si čistit chrup dvakrát až třikrát denně, ideálně po každém jídle. Nezapomínejte ani na zubní nit nebo mezizubní kartáček. Tak zabráníte tvorbě povlaku, zánětu dásní a odstraníte zápach. Zajistíte také, že se patogeny a nečistoty nebudou usazovat v mezizubnívh prostorech.
Co jíst pro zdraví zubů
Pro zdraví zubů je zapotřebí konzumovat potraviny, které jsou bohaté na fosfor a vápník. Ve vašem jídelníčku by neměly chybět ořechy, pšeničné klíčky, celozrnné potraviny, květák, brokolice, rajčata nebo kapusta. Nezapomínejte ani na mléčné výroby. Z ovoce zubům nejvíce prospívají broskve a meruňky.
Naopak se snažte vyvarovat umělých sacharidů. Zcela zapomenout byste měli na průmyslově vyráběné sladkosti a sladké nápoje. Zuby nemusí ani citrusové plody, protože jejich kyseliny poškozují zubní sklovinu.
Foto: Shutterstock