Špatné droždí vám zničí celé pečení. Jednoduchý trik, který prozradí, zda ho můžete použít

Bez droždí si pečení nedovedeme představit. Co když si ale nejsme jisti jeho stářím či kvalitou? Přečtěte si, co jste o droždí netušili, a jak ho jednoduše otestovat.

Co je droždí?

Droždí neboli kvasnice jsou vlastně živými buňkami kvasinek druhu Saccharomyces cerevisiae, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Tyto kvasinky přeměňují přirozené cukry mouky na alkohol a oxid uhličitý. Ten následně způsobí vykynutí těsta.

Je droždí zdravé?

Rozhodně. Droždí je bohaté hlavně na vitamín B, konkrétně vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Dále obsahuje také bílkoviny a některé minerální látky, zvláště chrom.

Droždí příznivě působí na nervovou soustavu, srdeční činnost a pokožku. Napomáhá správnému fungování trávicí soustavy a je dobré také na zrak. Zbavuje nespavosti a depresí.

Druhy droždí

Existují dva základní druhy droždí: čerstvé a instantní. Čerstvé droždí musí být kvalitně zabaleno, má světle krémovou barvu, snadno se drobí a hezky voní. Skladuje se při teplotách 1 až 8 °C, ideálně 5°C. Instantní droždí (v sáčku) vydrží až dva roky. Pokud máte o funkci instantního droždí pochybnosti, hoďte je za hlavu. Princip kypření je stejný. Pouze neobsahuje vodu, takže se musí jinak dávkovat. Na 1 kg mouky je ideální použít 1 kostku čerstvého droždí (cca 42 g) nebo 1 sáček droždí instantního (10 g).

Foto: Shutterstock

Jak otestovat droždí?

A konečně se dostáváme k domácímu testování. Někdy si nemusíte být jistí jeho použitelností. V tom případě si nachystejte trochu vlažné vody, cukr, hrnek a jdeme na to.

Vodu ohřejeme na cca 39 °C. Trochu nalijeme do hrnku (cca ¼) a přimícháme lžičku cukru. Pečlivě rozmícháme, aby se cukr rozpustil, poté přidáme lžičku droždí. Zamícháme a necháme 10 minut odstát. Pokud směs nakyne a vytvoří jemnou béžovou pěnu, droždí je v pořádku.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments