Nová studie asi nepotěší milovníky vajec. Odborníci říkají, že lidé, kteří příliš často konzumují větší množství vajec a cholesterolových jídel, si zadělávají na kardiovaskulární onemocnění a smrt. Ve vajíčkách se nachází velké množství cholesterolu, a to konkrétně ve žloutcích. Lidé, kteří konzumují méně cholesterolu, mají nižší rizika srdečních onemocněních.
Žloutky jsou na cholesterol velmi bohaté
Žloutky jsou jedním z největších zdrojů na cholesterol. jedno jediné velké vejce má ve žloutku 186 miligramů cholesterolu. Vysoký obsah cholesterolu má také červené maso, zpracované maso a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku (máslo nebo šlehačka).
Diskutuje se o tom již desetiletí
O tom, jaký dietní cholesterol a vejce mají vliv na srdeční choroby, se diskutuje již celá desetiletí. Před rokem 2015 bylo doporučeno konzumovat maximálně 300 miligramů cholesterolu v potravinách denně. Nové dietní pokyny však vynechaly denní pokyny pro dietní cholesterol. Tyto pokyny také zahrnují týdenní konzumaci vajec jako součást zdravé výživy.
Máme přestat jíst vejce?
Nová studie říká, že by lidé měli omezit konzumaci vajec a červeného masa. Odborníci ale tvrdí, že není nutné ze svého jídelníčku vajíčka a červené maso úplně vyškrtnout. Stačí ke konzumaci těchto potravin přistupovat s kontrolou sebe sama a nepřehánět to. Tento výzkum má připomenout škodlivost cholesterolu ve větší míře.