Špinavé ponožky peru zásadně v mikrovlnné troubě. Jsou pak zářivě bílé

Mikrovlnou troubu má dnes doma většina domácností. Někdo v ní vaří, jiný jen ohřívá, ale hodí se například i k rozpékání starého pečiva. Tyhle činnosti nikoho nepřekvapí. Ale mikrovlnku můžete používat i k věcem, které už tak zřejmé nejsou.

Perte drobné kousky v mikrovlnce

Třeba ponožky by se měly měnit každý den, ale jejich zásoby doma nejsou nekonečné. Prát v ruce se dnes už chce málokomu a několik párů ponožek pračku hned tak nezaplní.

Pokud máte pravidelný přísun špinavého prádla každých pár dní, tento problém se vás netýká. Ponožky vyperete v pračce s dalšími věcmi. Ostatní ale možná nápad, jak vyprat drobné kousky v mikrovlnné troubě, přivítají.

Je to jednoduché. Vezměte nekovovou mísu a naplňte ji vodou s pracím prostředkem tak, aby ponožky byly zatopené. Poté je vložte do trouby a asi 10 min vařte na vysoký výkon. Po skončení programu mísu opatrně vyndejte, ponožky vymáchejte a dejte usušit. Budou čisté, voňavé a zbavené všech bakterií.

Foto: Shutterstock

Jak ještě můžete využít mikrovlnku?

Například v ní můžete sterilizovat zeminu. Zničíte tak případné bakterie v ní a zvýšíte šanci sazenic na přežití. Stačí ji zahřívat na vysokou teplotu asi 1,5 minuty.

Trápí vás bolesti zad a svalů? Naplňte velkou ponožku do ¾ směsí obilovin a luštěnin. Dobře poslouží například ječmen s čočkou. Ponožku zašijte nebo pevně zavažte tak, aby se obsah nevysypal a vložte na 2 minuty do mikrovlnky. Po vyjmutí by měla zůstat teplá asi 20 minut a vašim zádům přinese fantastickou úlevu. Samozřejmě vám poslouží opakovaně.

Můžete v ní sušit bylinky. Třeba oregano nebo tymián rozložte na list papíru a ve 30 sekundových dávkách je na vysoký stupeň zahřívejte. Pokračujte, dokud nebudou zcela vysušené.

Zvlhly vám ve spíži brambůrky, krekry nebo cereálie? Žádný problém. Mikrovlnka je za ½ minuty oživí tak, že budou opět báječně křupavé.

Můžete v ní sterilizovat sklenice před zavařováním. Stačí je naplnit 2 – 3 cm vody a nechat v troubě otáčet, dokud nezačne vřít.

Upečte si rychlý dezert. Nakrájejte jablko, posypte ho cukrem a skořicí a zahřívejte v 30 sekundových dávkách v troubě. Dokud nebude měkké a nadýchané. Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem.

Potřebujete oloupat rajčata? Rozkrojte je, položte řeznou stranou na dno vhodné mísy a zahřívejte, dokud se slupka kolem řezu nezačne smrskávat. Po vychladnutí vám půjde prsty krásně sloupnout.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments