Lahodný šálek čaje je pro většinu z nás součástí kažodenního života, ať už se jedná o pití čaje ráno či je považován za večerní rituál. Aby však čaj splnil účinek v rámci prospěšnosti na lidské zdraví a především chutnal tak, jak má, je nutná jeho správná příprava.
Čaj umí zahřát i ochladit, je osvěžujícím nápojem, který přispívá k hydrataci organismu. Pomáhá i při nachlazení, chřipce, teplotě, vyvolává pocení, které je důležité při léčbě. O čaji se hovoří jako o nápoji s duší, jeho lahodná vůně dokáže přispět k lepší náladě. Podstata spočívá však v samotné přípravě.
Zelený čaj
Zelený čaj je považován za jakýsi zázrak. Dle studie je prokázáno, že pravidelnou konzumací lze snížit riziko zhoubného bujení při rakovině prsu, kuřákům je prospěšný v prevenci proti rakovině plic, podporuje rychlejší metabolismus. Zkrátka o účincích zeleného čaje je všeobecně známo.
Aby odvar zeleného čaje byl chutný, kvalitní, je třeba zalití vodou o teplotě 80 °C. Pro zelený čaj je typické, že lze zalít vícekrát, kdy dokonce nejkvalitnější a nejlahodnější je druhý nálev, při kterém dochází k plnému uvolnění a rozmachu barvy i chuti. Důležitá je i doba louhování, která by měla být zhruba okolo 3 minut. Pokud je doba louhování zkrácena, nelze očekávat správnou chuť a účinek, naopak při dlouhém louhování do čaje pronikají třísloviny a čaj dostává hořkou chuť.
Černý čaj
Příznačné pro tento typ čaje je tmavší barva, silnější chuť. Černý čaj význačně redukuje riziko kardiovaskulárních nemocí, snižuje riziko infarktu. Konzumací se předchází ucpávání cév, zlepšuje se krevní oběh. V černém čaji je obsažen dostatek fluoridu, jenž pomáhá chránit před zubním kazem.
Černý čaj se zalévá vodou zahřátou na 100 °C. Doba louhování se musí taktéž hlídat. U tohoto druhu je optimální interval louhování 3 až 5 minut.
Bylinný čaj
O prospěšnosti a účinku bylinného čaje není potřeba se více rozepisovat, rozhodně se jedná o lepší cestu, jak dostat do těla přírodní látky. Bylinný čaj je efektivní nejen při zdravotních problémech, ale je osvědčeným pomocníkem i v rámci psychiky, kdy dokáže uvolnit stres, mít pozitivní vliv na lepší spánek apod.
U bylinného čaje se nabízí hned několik možností přípravy, buď ho lze připravit jako výluh neboli macarát, tj. výluh za studena, kdy bylinky přelijete vodou a necháte stát dle potřeby při pokojové teplotě, nutné je občas zamíchat. Další variantou je nálev, kdy bylinky přelijete vroucí vodou a nádobku přiklopíte, necháte odstát cca 15 minut a poté scedíte. Poslední možností je odvar, kdy se jedná o výluh získaný za varu, tj. byliny dáte do předem určeného množství vody a zahřejete do bodu varu v přikryté nádobě po dobu 10 až 15 minut. Pak nechte ještě zhruba 15 minut stát, až poté můžete scedit.