Stafylokoková enterotoxikóza. Jaké jsou příčiny otravy?

Stafylokoková enterotoxikóza je vlastně druh otravy. Původcem onemocnění jsou toxiny, které produkuje zlatý stafylokok. Bakterie se vyskytuje běžně v našem okolí. Přibližně 30 až 40 % lidí jsou jeho bacilonosiči.

Onemocnění s názvem stafylokoková enterotoxikóza má velmi nepříjemný průběh. Pacient trpí silným zvracení, křečemi v břiše, bolestmi hlavy a velkým průjmem, je však bez teplot. Onemocnění má sice velmi nepříjemný průběh, většinou ale trvá jen jeden den. Hlavním zdrojem nákazy jsou pokrmy připravené nakaženým jedincem, zejména pokud byly nevhodně skladovány.

Otrava jídlem

Mnoho otrav vznikajících z jídla způsobují i další bakterie, například Bacillus cereus, které následně produkují toxiny. Otrava vznikne po konzumaci hotových jídel, která byla nevhodně skladována a nebyla snědena ihned po uvaření. Pokrmy je třeba dát do ledničky a nesmí se skladovat při pokojové teplotě, při které se bakterie rychle množí a vytvářejí toxiny.

Prevence nákazy

Nákaza se vylučuje stolicí nemocného člověka nebo bacilonosiče. Může být i ve výkalech zvířete. Šíří se i na rukou, ve vodě a ve zmíněných potravinách. V létě je třeba dát přednost tepelně upravovaným pokrmům za dostatečně vysoké teploty, které je třeba konzumovat ihned po uvaření. Měkké salámy, paštiky, majonézové saláty i cukrářské výrobky se musí ihned sníst nebo skladovat v ledničce. Po použití WC je třeba si důkladně umýt ruce, stejně jako před jídlem nebo jeho přípravou. Je třeba také nepožívat vodu z neznámých zdrojů, z potůčků a studánek. Zeleninu a ovoce je třeba důkladně omýt.

Hygiena při cestování

Při cestách do exotických zemí bychom se měli chránit očkováním a striktním dodržováním hygieny. Během cestování pijte nápoje jen z originálních obalů, plastikových lahví a plechovek. Dejte si pozor i na led. Balenou vodu používejte i při čištění zubů. Nápoj si ochlaďte vložením do nádoby s ledem, pozor si dejte i na znečištění hrdla láhve, ze které budete pít. V místech s nedostatečnou hygienou raději nejezte mořské produkty, saláty, oloupané ovoce a tepelně neupravenou stravu. Vše by mělo být uvařeno při vysoké teplotě, důkladně propečeno, nebo by mělo jít oloupat.

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments