Čerstvý chleba je jednou z největších lahůdek. Pokud se nám poštěstí koupit ho ještě teplý s křupavou kůrkou, není nic lepšího. Ale další dny už se nám na něj sliny tolik nesbíhají. Proto vyrábíme ze staršího chleba topinky na sucho, topinky na oleji, chleba ve vajíčku a další recepty, díky kterým si pochutnáme i na chlebu starém několik dní.
Cordon bleu z chleba
Jedním z takových receptů je chlebový řízek. Vlastně je to takový cordon bleu ze starého pečiva. Příprava není složitá a úspěch zaručený. Chléb nakrájíte na tenké krajíce a každý z nich potřete sýrem a pokladete plátky šunky. Nemáte-li tavený sýr, použijte na plátky pokrájený eidam. Vždy dva krajíce spojte namazanými stranami k sobě a obalte v dvojobalu. Stačí rozšlehané vejce a strouhanka, mouku můžete vynechat. Potom už jen stačí „řízek“ usmažit, jako obvykle. Jako příloha se hodí zeleninový salát a výborný je stejně tak teplý, jako za studena.
Špalíky ve slanině
Vyzkoušet ale můžete i další oblíbený způsob. Kromě chleba budete potřebovat ještě tenké plátky slaniny a na klínky pokrájenou cibuli. Starší chléb nakrájejte na silné krajíce a ty pak ještě rozkrájejte na tlusté špalíčky. Každý ze špalíků obalte v plátku slaniny a mezi chléb a slaninu ještě zasuňte klínek cibule. Lehce osolte, opepřete, obalte v trojobalu a usmažte. Podávejte opět se zeleninou.
Zkoušeli jste majonézu z vařených vajec?
Možná si rádi ochutíte zeleninový salát nějakou omáčkou na majonézovém základu. Jenže se v létě obáváte syrových vajec. Majonéza ale může být i z vajec vařených. Je stejně dobrá a navíc i bezpečná. Budete potřebovat 3 vychladlá, natvrdo uvařená vejce, 30 ml vody, 30 – 80 ml oleje, 1 – 2 lžičky hořčice, sůl a pepř. Vejce, vodu, hořčici a sůl vyšlehejte do hladka a potom začněte po troškách přilévat olej, dokud nebude mít majonéza optimální konzistenci. Hotovou dochuťte solí, pepřem nebo hořčicí. S přidáním nastrouhané cibule a kyselé okurky z ní pak vykouzlíte skvělou tatarku.
Foto: Shutterstock
Chleba ,šunka, sýr….to už mám kotlety v akci…za tu cenu.ale dobrý nápad na zbytky