Když doma přesolíme chystaný oběd, dokáže nás to pořádně rozladit. A teď si představte, jaké to muselo být neštěstí v dřívějších dobách, když bylo všeho málo a s jídlem se zacházelo šetrně! I proto existuje spousta starých a ozkoušených receptů, jak přesolený pokrm spravit, aby se dal jíst.
Namočená utěrka dokáže zázraky
V případě přesoleného pečeného masa podle babských rad pomůže namočit utěrku či jinou látku do vody a po vyždímání s ní maso přikrýt. Navrch nasypte trochu soli a maso v pekáči zakryjte. Přebytečná sůl by měla vykrystalizovat a zachytit se na spodní části látky.
Do omáček použijte chléb nebo brambory
Jednou z nejlepších variant, jak stáhnout sůl z téměř hotové omáčky je použít kousek chleba. Vložte ho do omáčky a nechte chvíli provářet. Poté ho vytáhněte. Chléb by do sebe přebytečnou sůl měl nasát a jakmile ho vytáhnete, zbavíte se jí.
Podobně tomu pomůžou i syrové brambory. Stačí je na deset až patnáct minut vložit do omáčky a následně vyjmout a uvidíte, že se slanost výrazně zmírní.
Sůl váže i bílek
S přesolenou polévkou zase pomůže syrový bílek. Připravte si několik vajec a oddělte žloutky od bílků. Bílky vlijte do polévky a nechte je zhoustnout. Jakmile je vytáhnete (třeba za pomoci sběračky), bude polévka citelně méně slaná, protože bílek na sebe krystalky soli navázal.
Ředit, ředit, ředit
Polévky mají tu výhodu, že se dají alespoň trochu zředit, takže se sůl rozprostře do většího množství tekutiny a polévka bude méně slaná. U omáček už to může být větší problém – jestli se však rozhodnete ji zředit, sáhněte spíš po smetaně než vodě. Pozor na ředění vývarem – pokud byl slanější, může to být ještě horší než na začátku.
Cukr a ocet
První, co možná většinu lidí napadne, je omáčku trochu přisladit. Tam, kde se běžně přidává cukr, to může pomoct, ale někdy vznikne výrazná sladko-slaná chuť, kterou rozhodně nechcete vytvořit. Proto vložte do omáčky kostku cukru, ale jakmile se začne rozpouštět, vytáhněte ji.
Někdy pomůže slanou chuť přebít i chutí kyselou – stačí přidat do omáčky trochu bílého octa a nechat provařit. Pak ochutnejte a uvidíte, zda se trik povedl a omáčka je méně sladká.
V případě nouze můžete zkusit zkombinovat několik postupů dohromady!
Foto: Shutterstock