Staré hospodyňky měly úžasný trik, jak zachránit přesolené maso. Funguje stoprocentně

Když doma přesolíme chystaný oběd, dokáže nás to pořádně rozladit. A teď si představte, jaké to muselo být neštěstí v dřívějších dobách, když bylo všeho málo a s jídlem se zacházelo šetrně! I proto existuje spousta starých a ozkoušených receptů, jak přesolený pokrm spravit, aby se dal jíst.

Namočená utěrka dokáže zázraky

V případě přesoleného pečeného masa podle babských rad pomůže namočit utěrku či jinou látku do vody a po vyždímání s ní maso přikrýt. Navrch nasypte trochu soli a maso v pekáči zakryjte. Přebytečná sůl by měla vykrystalizovat a zachytit se na spodní části látky.

Do omáček použijte chléb nebo brambory

Jednou z nejlepších variant, jak stáhnout sůl z téměř hotové omáčky je použít kousek chleba. Vložte ho do omáčky a nechte chvíli provářet. Poté ho vytáhněte. Chléb by do sebe přebytečnou sůl měl nasát a jakmile ho vytáhnete, zbavíte se jí.

Podobně tomu pomůžou i syrové brambory. Stačí je na deset až patnáct minut vložit do omáčky a následně vyjmout a uvidíte, že se slanost výrazně zmírní.

Sůl váže i bílek

S přesolenou polévkou zase pomůže syrový bílek. Připravte si několik vajec a oddělte žloutky od bílků. Bílky vlijte do polévky a nechte je zhoustnout. Jakmile je vytáhnete (třeba za pomoci sběračky), bude polévka citelně méně slaná, protože bílek na sebe krystalky soli navázal.

Foto: Shutterstock

Ředit, ředit, ředit

Polévky mají tu výhodu, že se dají alespoň trochu zředit, takže se sůl rozprostře do většího množství tekutiny a polévka bude méně slaná. U omáček už to může být větší problém – jestli se však rozhodnete ji zředit, sáhněte spíš po smetaně než vodě. Pozor na ředění vývarem – pokud byl slanější, může to být ještě horší než na začátku.

Cukr a ocet

První, co možná většinu lidí napadne, je omáčku trochu přisladit. Tam, kde se běžně přidává cukr, to může pomoct, ale někdy vznikne výrazná sladko-slaná chuť, kterou rozhodně nechcete vytvořit. Proto vložte do omáčky kostku cukru, ale jakmile se začne rozpouštět, vytáhněte ji.

Někdy pomůže slanou chuť přebít i chutí kyselou – stačí přidat do omáčky trochu bílého octa a nechat provařit. Pak ochutnejte a uvidíte, zda se trik povedl a omáčka je méně sladká.

V případě nouze můžete zkusit zkombinovat několik postupů dohromady!

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments