Stovky kilogramů jedovaté zeleniny v Česku. Jakmile ji zkonzumujete, budete mít velké problémy

Bohužel to vypadá, že se do České republiky ve stále větší míře dostává závadná zelenina a ovoce. Hlavním problémem se zdá být používání pesticidů, které sice do určité míry pomáhají například proti škůdcům, ale když se to s nimi přežene, může to dopadnout opravdu hodně špatně pro koncové zákazníky.

Pořádná porce

Před několika týdny jsme tu měli opravdu závažný případ ovoce s exotickým názvem atemoya thompson. To se Státní zemědělská a potravinářská inspekce zajistila v množství 2,64 tuny, což je obrovská porce. Zjistila v něm totiž přítomnost hned šesti pesticidů v nadlimitním množství. Některé tyto látky překročily povolený limit dokonce sedmkrát.

Opravdu hodně divoké to bylo i v tomto případě, kdy SZPI naštěstí zachytila podezřelou zásilku chilli papriček. Podrobila jí laboratornímu rozboru a zjistila opět obrovské množství pesticidů. Celkově přitom zadržela 1135 kilogramů takového zboží.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině prokázala přítomnost reziduí následujících pesticidů: dimethoat v množství 0,023 mg/kg (miligramů na kilogram, limit: 0,01 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a tolfenpyrad v množství 0,10 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg),” uvedla SZPI na adresu této závadné zeleniny.

Je potřeba přitvrdit

V tomto případě jsme měli štěstí, jelikož zelenina nebyla vpuštěna na tuzemský trh, kde by nadělala pořádnou paseku. Je ale otázkou, kolik podobných zásilek úspěšně prošlo bez povšimnutí.

Zákazníci se stále hlasitěji ptají, zda by se neměly dělat plošně tyto kontroly na vstupu. Dodavatelé a obchodníci totiž evidentně zkouší štěstí. Problematické ovoce a zelenina jsou ve vyspělejších zemích neprodejné, ale v České republice přezdívané “popelnice Evropy”, se stále mohou uchytit. Tomu je třeba udělat přítrž.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments