Jaké škody může plíseň na chlebu způsobit? Je pravda, že když se na povrchu chleba objeví první viditelné známky plísně, tak jeho vnitřek plísní prorostlý? Není důvod panikařit. Malé zelenavé skvrny na kůrce chleba sice nejsou esteticky příjemné, ale nikoho neotráví. Je však dobré se jim vyhnout a naučit se skladovat chléb správně.
V čem skladovat chleba?
Plíseň se může rozrůstat pouze při vlhkosti vzduchu alespoň 80 %. Je tedy důležité skladovat chléb v suchu. Doporučuje se zabalit ho do čisté, suché a vyžehlené utěrky. Je to vhodnější než dávat chléb do mikrotenového sáčku, kde se může zapařit a vytvořit tak pro plísně příznivé podmínky. Takto zabalený chleba dejte do chlebníku a bez problémů dva dny vydrží.
Lednička chléb nezachrání
Někteří lidé chleba dokonce mylně skladují v lednici, což způsobí změnu teploty uvnitř sáčku. To nakonec vede k kondenzaci vlhkosti. I při běžných teplotách v lednici se pak plíseň může rychle rozvíjet.
Vznik plísně
Penicilium (zelená plíseň) může za den vyrost o přibližně 2 mm. Její výskyt začíná bílým myceliem, které můžeme snadno přehlédnout při zamrznutí chleba. Když už se na chlebu objeví zelená plíseň, už jsou v něm spory a houba se rozrostla i uvnitř. Chleba je v podstatě již toxický.
Panika není na místě
Asi každý z nás už snědl trochu plesnivého chleba, buď omylem, protože si plísně nevšiml, nebo úmyslně, protože si odkrojil nazelenalou kůrku a doufal, že zbytek je stále jedlý. Při běžných dávkách několika kousků takového chleba by se nám nic nestalo.
Pokud byste snědli větší množství plesnivého chleba, mohlo by vám být nevolno, mohou se objevit bolesti břicha a další nepříjemné příznaky. I když to sám o sobě není zásadní problém, je namístě opatrnost a správné skladování chleba.
Foto: Shutterstock
Týý brďo, to je žvanírna!
Na dovolené jsme se pokusili uchovat chleba v utěrce a papírovém sáčku – důvod jednoduchý – chtěli jsme si aspoň na čas zachovat komfort tmavého chleba a výsledek? No, chleba vydržel 14 dnů – a to jsme měnili utěrky denně a sušili je na slunci – ale stačilo, žádný komfort to nebyl…
A taky by mě zajímalo, kolik stovek let se tento recept používá :D:D:D
Já dávám do mrazáku tam vydrží i půl roku.
Píšete v nadpisu: vydrží týdny a v článku 2 dny?? Možná týdny, ale už ” v zelené barvě “😂
Prosím vás ,rady od tohoto webu ,jsou uplně nahovno stejně jako fádní autorky !!
Blbý jsou až na půdu jako jejich dementní rady na hovno!!🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️