Stříká vám při smažení olej z pánve? Dokonalý fígl tomu zamezí

Čeká vás víkendové smažení řízků pro vaše milované strávníky? Jistě se všichni těšíte, protože kus masa, ať už vepřového či kuřecího, v křupavém trojobalu, je jistě pochoutkou a neznáme nikoho, kdo by si na řízečku rád nepochutnal. Samozřejmě až na vegetariány. Ta radost a požitek z jídla je fajn, ale ta spoušť, která zůstane po smažení řízků, už nám tolik radost nedělá. Následné uklízení a utírání kapiček od oleje mnoho z nás nebaví. Existuje způsob, jak se oleji na sporáku a všude kolem vyvarovat. Zkuste jej také.

Voda je hlavním činitelem

Pokud zůstane, byť jen malá kapička vody v pánvi, o malér máte vystaráno. Je dobré před nalitím oleje pánev pořádně vytřít utěrkou. I když se zbavíte veškeré vody na pánvi, olej stejně stříká všude možně? Na vině bude bohužel maso, které je takzvaně napíchané vodou. Doporučujeme, abyste se vyhýbali křehčenému masu. Pokud jej kupujete balené, na obale můžete tento údaj zahlédnout. Znamená to, že je maso napuštěné vodou se solí. V takovém případě mohou prodejci maso prodat levněji, protože voda, sůl a polyfosfáty jsou levnější než samotné maso. Nezbývá tedy nic jiného, než číst etikety na obalu a nekupovat to, které je křehčené nebo je ve složení zmínka o vodě. Pokud jej v obchodě nenajdete, kupujte maso z farmy či z jiného ověřeného zdroje. 

Foto: Shutterstock

Může pomoci i obyčejná sůl

Možná vás to udivuje, proč zrovna sůl? Maso jste již pod trojobalem osolili, tak kam se solí? Budete překvapení, ale na pánev. Jakmile ji vytřete nejlépe papírovou utěrkou či látkovou utěrkou, nasypte na její povrch čajovou lžičku jemné soli. Následně nalijte olej a nechte jej rozehřát. Sůl, jak je již známo, má hygroskopické, tedy pohlcující vlastnosti. Tuk po rozehřátí stříkat nebude. 

Vyberte si také správný olej ke smažení řízků. Mnoho lidí doporučuje obyčejné vepřové sádlo, tak mají řízky chutnat nejlépe. Vhodný je i řepkový olej, který má vysoký kouřový bod, na kterém velmi záleží. Dále je také vhodný slunečnicový olej, který je přímo určený na smažení.

Foto: Shutterstock, zdroj: Food and Nutrition

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments