Domácí knedlík se dá snadno koupit, a většina lidí se spíš soustředí na přípravu kvalitního guláše nebo omáčky. Není to ale taková věda, jak by se mohlo zdát. Chcete si připravit oběd kompletně sami? Vyzkoušejte bleskový knedlík, který nemusí kynout a budete na něj potřebovat jen pár surovin.
Co budete potřebovat
Připravte si tyto ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 3 starší rohlíky
- 1 vejce
- 250 ml vody
- ½ prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Jak na to?
Starší pečivo (mohou být i housky) nakrájejte na kostičky. Vložte je do mísy, přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva, rozšlehané vejce a vodu. Těsto důkladně propracujte a vytvořte z něj dvě šišky. Připravte si hrnec s vroucí osolenou vodou. Knedlík do ní vložte a nechte vařit dvacet minut. Nakonec ho vytáhněte a ihned nakrájejte. Ke krájení můžete použít buď klasický kráječ na knedlíky, nebo pevnou nit.
Knedlík se podával jako hlavní jídlo
Knedlík se v našich končinách jedl už od 17. století, kdy se začala využívat mouka. V 19. století se podával jako hlavní jídlo. Nejdříve se dělal z mouky, a bramborový vznikl omylem – a to ve chvíli, kdy vojenský kuchař neměl dostatek mouky. Přidal do těsta brambory, jídlo zachránil a postupně se začal prosazovat i bramborový knedlík.
V české kuchyni je knedlík nenahraditelný, jako rychlá večeře se podává knedlík s vajíčkem, a na zahnání hladu i knedlík v trojobalu.
Alternativa bez lepku
Rádi byste si dali „knedlík“, ale z nějakého důvodu nemůžete bílou mouku? Připravte si bezlepkovou přílohu. Budete potřebovat 2 lžíce mandlové mouky, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva a ½ lžíce rozpuštěného másla. V hrnku si smícháte mouku s práškem do pečiva, přidáte vejce a máslo a promícháte. Pak jen vložte na 2 minut do mikrovlnky. Pak stačí jen vyklopit a nakrájet, tato příloha nahradí knedlík například u celiaků.
Foto: Shutterstock
Zajímavé – to je po dlouhé době první recept, se kterým se dá souhlasit.