Jste milovníci sladkého? Pak určitě víte, že většina cukrovinek našemu tělu nijak zvlášť neprospívá. Co je však vyměnit za mnohem zdravější sušené ovoce? Třeba takové sušené švestky přináší lidskému organismu celou řádku benefitů. Navíc si na nich určitě pochutnáte.
Tradiční a neprávem opomíjené
Švestky jsou typickým českým ovocem, které najdete v nejednom sadu či zahrádce. Možná nám natolik zevšedněly, že nám připadají příliš obyčejné a raději saháme po modernějších, exotických dobrotách. Je to ale škoda, protože švestky jsou výjimečně zdravé, stejně jako chutné. Sušené jsou běžně k dispozici v obchodě, ale samozřejmě si je můžete nasušit i doma.
A v čem spočívá jejich hlavní přínos? Najdete v nich potřebný draslík, vitamíny, antioxidanty i vlákninu. Proto prospívají celé řadě orgánů.
Proti řídnutí kostí
Švestky jsou vynikající pro podporu našich kostí. Ty sušené dokonce výrazně více než čerstvé. Pomáhají kosti posilovat a mohou tak být určitou prevencí proti osteoporóze.
Pro správné trávení
Sušené švestky jsou skvělým zdrojem vlákniny, která napomáhá trávení. Obsahují rovněž látky podporující funkci střev a jsou výborným prostředkem proti zácpě. Fungují také jako probiotika, tudíž prospívají střevním bakteriím.
Podpora pro srdce
Sušené švestky obsahují pektin. Ten působí příznivě na snižování cholesterolu v krvi. Díky antioxidantům pak švestky pomáhají snižovat i krevní tlak. Tím pádem mohou do jisté míry fungovat jako prevence srdečních chorob.
Boj proti stárnutí
Všichni bychom si občas přáli vypadat trochu mladší a se správnými potravinami se nám to může i povést. Sušené švestky patří mezi ně. Obsahují totiž údajně dvakrát tolik antioxidantů než ostatní druhy ovoce a zeleniny. A antioxidanty jsou právě oněmi „zázračnými“ látkami, které proti stárnutí pomáhají bojovat. Rovněž potlačují oxidační stres, který vyvolává rakovinu.
Další pozitivní účinky
Švestky také čistí a detoxikují organismus, působí blahodárně na ledviny a přispívají ke zkvalitnění pokožky, vlasů či nehtů. Do jisté míry mohou být i prevencí proti cukrovce 2. typu. Přestože jsou sladké, nezpůsobují totiž zvyšování hladiny cukru v krvi.
Jako u všech potravin, i tady musíte samozřejmě sáhnout po těch kvalitních. Správně usušené švestky by měly být měkké a pěkně vláčné. Skladujte je nejlépe v dobře uzavřené dóze, aby vám dlouho vydržely.
Foto: Shutterstock, zdroje: WebMD, Healthline