Svatební bábovka. Lepší jste ještě nejedli, je vláčná i čtvrtý den po upečení

Svatební čas byl pro naše předky synonymem pro pečení svatebních bábovek. Dnes se již nevyskytují a nahradil je dort. To ale neznamená, že si lahodnou dobrotu nemůžeme připravit kdykoliv se nám zachce.

Luxusní bábovka pro slavnostní dny

Svatební. Narozeninová. Nedělní. Nebo třeba prázdninová. Je jen na vás, jak si tento moučník pojmenujete. Jedno je jasné, bude to dobrota. Svatební bábovka se polévá bílou čokoládou a vydrží vláčná i po dobu čtyř dnů. Tak dlouho se ale u vás jistě neohřeje, prostě a jednoduše zmizí.

Co budeme potřebovat pro přípravu těsta

Abychom si vytvořili vláčné těsto, přichystáme si následující ingredience:

  • 6 vajec
  • 100 ml neochuceného oleje
  • 250 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 ml vaječného koňaku nebo stejnou dávku vlažného mléka
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový pudink nebo 40 gramů škrobu
  • 3 g soli
  • 100 g čokolády
Foto: Shutterstock

Jak na to?

Jako první si z bílků a vanilkového cukru, do kterého přidáme sůl, vyšleháme tuhý sníh. Budeme k tomu potřebovat elektrický šlehač.

Následně budeme třít žloutky s cukrem, kdy se budeme snažit o pevnou pěnu. Pomalu přidávejte olej a likér nebo vlažné mléko.

Nyní je čas na mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Směs promíchejte. Je na čase přidat tuhý sníh, ale opatrně.

Hurá do trouby!

Vymažte si formu na bábovku a vysypte ji polohrubou moukou. Následně budete do těsta přidávat kousky čokolády. Bábovka se peče na 175 stupňů Celsia po dobu 50 minut. Proveďte kontrolu pomocí špejle, abyste zjistili, že je těsto již upečené. Již po půl hodině přitom můžete přikrýt vrch bábovky pomocí alobalu, aby se nepřipálila.

Hotovou bábovku můžete polít bílou čokoládou nebo jen posypat cukrem. A máte jedinečnou dobrotu pro slavnostní příležitosti, nebo jen tak pro radost. Bábovka vydrží vláčná i čtyři dny po upečení.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments