Švěstkový koláč podle Stelly Zázvorkové. Vypilovala ho k dokonalosti, lepší jste nejedli

Milujete recepty, které zpracovávají sezónní suroviny? My také. Proto jsme se podívali na zoubek receptu, který si oblíbila legendární česká herečka Stella Zázvorková. Bude chutnat i vám?

Úžasná kuchařka, oblíbená kolegyně

Na paní Stellu Zázvorkovou s láskou vzpomínají nejen milovníci české televizní a filmové tvorby, ale také její herečtí kolegové. Svého času se řadila nejen mezi herecké hvězdy, ale také mezi oblíbené kuchařky. Její recepty milovali lidé natolik, že se k nim váže řada historek.

Například o režiséru Miloši Formanovi se proslýchá, že si dokonce pekáč šunkofleků od paní Stelly odnesl do kuchyně, kde se ním zamknul. Zkrátka si nepřál, aby mu z té dobroty někdo z hereckých kolegů kousek ujedl.

Nejen Vlastimil Brodský, režisér Ján Roháč, nebo Bohouš Záhorský, ale i její manžel Miloš Kopecký milovali její kuchařské umění. O panu Kopeckém se vědělo, že miloval nejvíce omáčky, které paní Stella tvořila. Vždy si na ně vzal lžíci a nevynechal ani trošku.

Měříte lžícemi

Recepty paní Stelly byly vydány v inspirativních kuchařkách, ze kterých můžete čerpat dodnes. Nepotřebujete nic vážit, nic odměřovat. Měrnou jednotkou zde bude lžíce. Přesně, jako v tomto skvělém receptu.

Foto: Shutterstock

Podzimní radost na vašem stole

Abyste si vytvořili koláč podle paní Stelly, budete potřebovat suroviny na korpus, a také suroviny na náplň a drobenku. Nachystejte si lžíci, jdeme odměřovat.

Na korpus:

  • 20 lžic polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 20 lžic mléka
  • 10 lžic krupicového cukru
  • ½ kostky másla
  • 1 vejce

Na náplň a drobenku:

  • 1000 g švestek
  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 g másla

Jdeme tvořit

Jako první budeme smíchávat mouku a prášek do pečiva. Do směsi přidáme mléko, cukr, vejce a změklé máslo. Dobře vše promícháme a těsto rozprostřeme na plech, který jsme si vykladli pečicím papírem.

Švestky bude potřeba umýt a osušit, poté je rozpůlit a zbavit pecky. Následně je naskládejte na těsto, pěkně vedle sebe.

Z mouky, cukru a másla si vytvořte drobenku, kterou posypete švestky. Koláč budete péct v troubě, kterou jste si předehřáli na 180 stupňů Celsia. Pečeme půl hodiny, dozlatova.

Až si budete tento recept připravovat, vybavte si příjemný a upřímný úsměv naší legendární herečky. Jistě se z nebe usmívá a má radost, že její odkaz žije dál.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
2 let

Jj, výborná klasika a je bez cukety, mňam.