Milujete recepty, které zpracovávají sezónní suroviny? My také. Proto jsme se podívali na zoubek receptu, který si oblíbila legendární česká herečka Stella Zázvorková. Bude chutnat i vám?
Úžasná kuchařka, oblíbená kolegyně
Na paní Stellu Zázvorkovou s láskou vzpomínají nejen milovníci české televizní a filmové tvorby, ale také její herečtí kolegové. Svého času se řadila nejen mezi herecké hvězdy, ale také mezi oblíbené kuchařky. Její recepty milovali lidé natolik, že se k nim váže řada historek.
Například o režiséru Miloši Formanovi se proslýchá, že si dokonce pekáč šunkofleků od paní Stelly odnesl do kuchyně, kde se ním zamknul. Zkrátka si nepřál, aby mu z té dobroty někdo z hereckých kolegů kousek ujedl.
Nejen Vlastimil Brodský, režisér Ján Roháč, nebo Bohouš Záhorský, ale i její manžel Miloš Kopecký milovali její kuchařské umění. O panu Kopeckém se vědělo, že miloval nejvíce omáčky, které paní Stella tvořila. Vždy si na ně vzal lžíci a nevynechal ani trošku.
Měříte lžícemi
Recepty paní Stelly byly vydány v inspirativních kuchařkách, ze kterých můžete čerpat dodnes. Nepotřebujete nic vážit, nic odměřovat. Měrnou jednotkou zde bude lžíce. Přesně, jako v tomto skvělém receptu.
Podzimní radost na vašem stole
Abyste si vytvořili koláč podle paní Stelly, budete potřebovat suroviny na korpus, a také suroviny na náplň a drobenku. Nachystejte si lžíci, jdeme odměřovat.
Na korpus:
- 20 lžic polohrubé mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 20 lžic mléka
- 10 lžic krupicového cukru
- ½ kostky másla
- 1 vejce
Na náplň a drobenku:
- 1000 g švestek
- 140 g polohrubé mouky
- 100 g krystalového cukru
- 100 g másla
Jdeme tvořit
Jako první budeme smíchávat mouku a prášek do pečiva. Do směsi přidáme mléko, cukr, vejce a změklé máslo. Dobře vše promícháme a těsto rozprostřeme na plech, který jsme si vykladli pečicím papírem.
Švestky bude potřeba umýt a osušit, poté je rozpůlit a zbavit pecky. Následně je naskládejte na těsto, pěkně vedle sebe.
Z mouky, cukru a másla si vytvořte drobenku, kterou posypete švestky. Koláč budete péct v troubě, kterou jste si předehřáli na 180 stupňů Celsia. Pečeme půl hodiny, dozlatova.
Až si budete tento recept připravovat, vybavte si příjemný a upřímný úsměv naší legendární herečky. Jistě se z nebe usmívá a má radost, že její odkaz žije dál.
Foto: Shutterstock
Jj, výborná klasika a je bez cukety, mňam.