Sýr nakupujte pouze v akci. Berte ho kvanta, s tímto trikem vydrží celé měsíce čerstvý

Máte možnost si nakoupit velké množství sýra za skvělou cenu? Bojíte se ale, že po krátké době již nebude konzumovatelný a na jeho povrchu se objeví bílý povlak? Pokud sýr neuchováváte jak je třeba, může se stát nejedlým, ztratit svou chuť i vůni.

Jak uchovávat sýr v lednici

Mnoho druhů, především speciálních sýrů, vydrží v lednici i několik týdnů. Důležité je nechat sýr dýchat a zároveň zabránit jeho vysušení. Volte tedy jejich zabalení do porézního a jemného materiálu. Výborně se k tomu hodí speciální papír na sýr nebo můžete použít pečící papír, který funguje skvěle díky své úpravě. Díky tomu můžete dobře kontrolovat vlhkost na povrchu, neztratíte tím ale přísun kyslíku.  Postup pro vytvoření ideálního obalu je jednoduchý, nejprve ho zabalte do pečícího papíru a poté vložte do uzavíratelného plastového sáčku. Chcete-li sýr uchovat více týdnu, obal občas vyměňte, abyste zamezili pomnožení bakterií.

Plísňové sýry

Plísňové sýry, především ty s ušlechtilou modrou plísní, vyžadují speciální způsob skladování. Bakterie, které tyto plísně tvoří, potřebují k uchování specifické podmínky.  K jejich skladování zvolte raději hliníkovou fólii. Možná jste si všimli, že tyto sýry jsou velmi často v metalických obalech i prodávány, jedná se o ten nejlepší způsob.

Zásuvka na zeleninu

Máte ve své lednici speciální zásuvku na ovoce, zeleninu nebo maso? Neváhejte ji využít. V zásuvce na zeleninu najdete to nejlepší klima pro sýry. Tvrdé a starší sýry zde vydrží i mnoho týdnů. Ty měkké asi dva až tři týdny.  Pokud se na některých místech na sýru začnou objevovat malé bílé skvrnky, nepropadejte panice, pouze je oškrábejte.

Foto: Shutterstock

Velikost

Plánujete-li uchovávat sýr delší dobu, nechte ho rozkrájený na větší kusy. Koupíte-li plátkový sýr, začne se velmi rychle vysušovat a ztrácí svou jemnost. Neuchovávejte ho příliš dlouhou dobu. Nakrájením došlo i k vystavení okolnímu prostředí a dochází k rychlejšímu množení bakterií.

Zamražení sýra

Některé sýry je možné pro dlouhé uchování také zmrazit. K tomu mohou sloužit teploty -18 °C. Zmrazením narušíte pouze strukturu sýra. Zachová si svou chuť, vůni, aroma i barvu. Nikdy ale nezamrazujte čerstvé sýry, ty nejsou vhodné ani k dlouhodobému uchování. Sýry rozmrazujte po vyjmutí v lednici.

Foto: Shutterstock, zdroj: La boite du fromager

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
1 rok

A ten trik se poděl kam?